Polí­tica diumenge 28 setembre 2014 Autor: editor

L´Ajuntament de Solsona dóna suport a la segregació de masies de Torà i Biosca


<< Tornar     

El grup municipal de CiU s´ha abstingut argumentant que és un afer que han de negociar els municipis afectats i que pot entorpir la tramitació del canvi d'adscripció comarcal dels dos municipis segarrencs

Regidors de l'Ajuntament de Solsona per al mandat 2011-2015
Regidors de l'Ajuntament de Solsona per al mandat 2011-2015 Autor: Ajuntament de Solsona

L´Ajuntament de Solsona ha donat llum verd amb l´abstenció de l´oposició a una moció de suport al canvi de municipi d´una sèrie de masies de Llanera (Torà) i Lloberola (Biosca) interessades històricament a agregar-se a Llobera. Es considera que es tracta d´un cas 'mal tancat' que no satisfà les reivindicacions veïnals i, per això, es proposa condicionar el traspàs al Solsonès dels dos municipis segarrencs a la resolució de l´alteració de termes municipals.

Aquest text, redactat per l´Ajuntament de Llobera, defensa les raons de caire sociocultural, econòmic i administratiu que han estat justificades en diverses ocasions en els expedients tramitats per agregar part del territori de Torà i Biosca al terme de Llobera. Ja a final dels anys vuitanta aquestes masies van sol·licitar l´inici de l´expedient de segregació. Ara, es considera que és el moment de tornar a debatre aquest assumpte tenint en compte que s´està tramitant el canvi d´adscripció comarcal dels dos municipis veïns de la Segarra per passar a formar part del Solsonès.

La moció acorda respectar la decisió dels veïns de Torà i Biosca en el resultat del referèndum sobre el canvi de comarca i, alhora, exigir el mateix respecte per part d´aquests dos ajuntaments vers la voluntat històrica de les masies de Llanera i Lloberola.

El grup municipal de CiU s´ha abstingut en aquest punt tractat en el Ple ordinari de setembre, argumentant que és un afer que han de negociar els municipis afectats i tenint en compte que s´han iniciat converses a través del Consell Comarcal del Solsonès. El portaveu de l´oposició, David Manzano, recorda que Biosca estaria disposada a cedir aquestes masies, però Torà té la voluntat de negociar, perquè "a cap municipi li agrada perdre territori". Igualment, Manzano esgrimeix que aquest acord "generarà mala maror" i "pot entorpir" el procés d´agregació al Solsonès de les dues poblacions.

L´oposició al·lega també que la mateixa moció s´ha retirat de l´ordre del dia del Ple celebrat també ahir al Consell Comarcal, amb el consens del conseller comarcal i alcalde de Llobera, per facilitar el procés de diàleg entre municipis per arribar a un acord.

L´alcalde, David Rodríguez, desvincula aquesta decisió del Consell Comarcal del posicionament de l´Ajuntament de Solsona. 'Nosaltres únicament aprovem aquesta moció per donar suport moral a aquestes masies'. 'No em sembla malament que el Consell la retiri si això ha de reforçar una voluntat real de diàleg i entesa, però nosaltres sostenim que no té sentit que uns puguin assolir l´objectiu que busquen i els altres no'. D´aquí que es proposi condicionar un procés a l´altre, perquè 'és l´única mesura de pressió que tenim, ja que l´Ajuntament de Torà fins ara no ha demostrat cap predisposició a escoltar els veïns', afegeix Rodríguez.

Una vella reivindicació que mai ha prosperat

Als anys noranta els veïns d'aquestes 7 masies ja van intentar una segregació similar. Però el 1995 el departament de Governació, llavors en mans de CiU, ho va rebutjar. El 2008 els quinze veïns de les quatre masies habitades del nord de Llanera (Giliberts, La Torre, Burichs, Creies), a Torà, i els veïns de dues masies de Lloberola (Folch i Miravalls), a Biosca, van demanar la segregació municipal i comarcal en favor de Llobera i de la comarca del Solsonès. Finalment el 2010 la Generalitat va arxivar la petició de segregació.

Mapa de les masies que volen passar a Llobera - Torà
Mapa de les masies que volen passar a Llobera
Autor: viladetora.net


Font: Regió-7 Etiquetes: segregació masies torà biosca

Lectures: 278 Darrera: 14.05.2021

Ho vols compartir?


dimecres 22 setembre 2021
Logina

Especials

Canvi de comarca
Gos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)
10 més llegides

Àlbums destacats

Democràcia real
Democràcia real
16 Fotos
Eleccions
Eleccions
31 Fotos

Traductor / Translator