versió per imprimir

Joana Ortega, 'la llei de vegueries no s'aplicarà'

Noticia

<< Tornar   diumenge, 23 de Gener de 2011 Torà    Autor: Isabel Garcia Pagan Declaracions a la Vanguardia de la nova Consellera de Governació i Relacions Institucionals i primera dona a ocupar la vicepresidència del Govern

Cliqueu a les imatges per ampliar-les
Joana Ortega consellera de Governació i Telacions Instutucionals
Joana Ortega (Barcelona, 1959) és la primera dona a ocupar la vicepresidència del Govern. I ho fa en un moment clau per la delicada situació de les finances de la Generalitat i la pressió que pateix l'Estat autonòmic. Al capdavant de la Conselleria de Governació i Relacions Institucionals, es planteja com a reptes la reforma de l'administració pública i conduir pel camí­ de l'enteniment la relació amb el Govern central i el món local.

En una entrevista publicada avui a La Vanguardia, Ortega es manifesta sobre diferents aspectes de primer ordre de la polí­tica catalana. Publiquem un extracte

Aquesta conselleria té una sèrie de lleis 'maleïdes'. Com la llei de vegueries aprovada pel tripartit i amb l'oposició de molts alcaldes.
Desplegar la llei de vegueries no està a l'agenda del Govern. No tindria sentit augmentar els nivells d'administració en lloc de reduir-los. Mentre no es puguin eliminar les diputacions, i això passa per una llei estatal, no es podrà desenvolupar. I demanar-li al Govern que reformi els lí­mits de les proví­ncies no és una prioritat. El primer, la crisi.

Faran feliç a l'alcalde de Tarragona, del PSC, que va demanar que la guardaran en un calaix.
El tripartit va posar les vegueries sobre la taula per les seves equilibris polí­tics. El més coherent seria fer la llei de governs locals i després establir l'ordenació territorial i la llei de finançament dels ens locals.

Quin és el futur de la llei de consultes populars?
L'hem de modificar per donar més cobertura el Govern a l'hora de convocar consultes sense necessitat de demanar permí­s al Govern central.

El Govern la va recórrer davant el Constitucional ...
La defensarem davant del tribunal per responsabilitat institucional. Encara que es modifiqui.

L'altre repte és la llei electoral catalana. La proximitat de noves cites amb les urnes permet aquest debat?
Estic decidida a obrir contactes amb tots els grups parlamentaris immediatament. Volem aprovar aquesta llei i fer-ho amb el màxim consens. El meu objectiu és una llei electoral que acabi amb les llistes tancades, proporcional i territorial.

El Govern farà la seva proposta o es deixarà en mans dels grups parlamentaris?
De moment, iniciarem el diàleg per fixar les bases de la negociació. Només anem amb dues premisses: un sistema proporcional i que respecti l'equilibri en la representació territorial. No acceptarem que perdi pes.

L'últim intent va acabar com el rosari de l'aurora.

Lluitar contra la desafecció passa per una llei electoral que apropi el ciutadà als seus representants. El sistema de llistes tancades i bloquejades ja no serveix. Entenc que pugui semblar una utopia el que plantejo, però per mi no quedarà. Ens hem de posar a treballar ja.
Font: la vanguardia   + info (enllaç extern)

    Home page | Realització: cdnet