versió per imprimir

Condemna de dos anys de presó per usar esquers enverinats a la Segarra

Noticia

<< Tornar   dijous, 10 de Febrer de 2011 Torà    Autor: editor El Jutjat Penal número 2 de Lleida ha dictat sentència per conformitat, condemnant a dues de les tres persones acusades d'utilitzar esquers enverinats a l'àrea de caça de Montoliu de Segarra (Lleida), l'any 2006. WWF i la la Fundación Conservación Buitre Negro (BVCF), que estaven personades en la causa com a acusació particular per aquest delicte contra la fauna, celebren aquesta nova sentència condemnatòria per ús de verins, una de les majors amenaces per a la conservació de les espècies amenaçades. Les dues organitzacions esperen que aquesta condemna serveixi d'exemple per als delinqüents que utilitzen verí­.

Cliqueu a les imatges per ampliar-les
Gos ensinistrat per localitzar els esquers enverinats

rapinyaires enverinats
El jutjat de Lleida condemna l'arrendatari del vedat a dos anys de presó com a autor d'un delicte continuat per ús d'esquers enverinats, així­ com a la inhabilitació per a l'exercici de la caça per tres anys. A més, la dona que l'acompanyava mentre posava els esquers enverinats ha estat condemnada a un any de presó, com a còmplice del delicte. Així­ mateix hauran de pagar una indemnització als propietaris dels tres gossos que van morir per l'acció del verí­ i hauran d'assumir les costes del judici. El tercer acusat, que no es va presentar al jutjat, no es troba al seu domicili.

Aquests tres acusats van ser descoberts el 25 de juny de 2006, moment en que un d'ells, l'arrendatari de la caça, posava esquers enverinats, mentre els altres dos l'acompanyaven. La mort per enverinament de diversos gossos domèstics a la zona va permetre posar sobre la pista del delicte als Agents Rurals del grup de recerca en furtivisme i verins de la Generalitat i sorprendre els culpables cometent el delicte.

La utilització d'esquers enverinats, com a sistema d'eliminació de predadors, és un mètode massiu i indiscriminat-i per això doblement perillós-perseguit per la llei. Els esquers afecten a nombroses espècies en perill com voltors negres, trencalòs, àguiles reals i altres grans àguiles, a més de milans, aufranys i tot tipus de carní­vors.

L'àrea de caça on van ocórrer els fets forma part d'una de zona especial protecció per a les aus (ZEPA) denominada "Granyena", amb presència d'importants espècies protegides catalogades, potencialment afectades pel verí­, com per exemple el milà reial, el que incrementa la gravetat dels fets.
El servei de medi ambient de Lleida va suspendre la caça en aquest vedat per dos anys, per afavorir les espècies cinegètiques, com el conill o la perdiu, que són la base de la supervivència de la comunitat de carní­vors i carronyaires potencialment afectats pel verí­ . Així­ mateix, la BVCF està personada en dos casos d'enverinament en els jutjats de Tarragona i Igualada.

WWF i BVCF recorden que aquesta és la desena condemna aconseguida a Lleida per verins des de 2003, amb 16 persones condemnades i l'onzè vedat que es tanca per aquesta causa en aquesta comunitat autònoma. Tot això hauria estat impossible sense el treball especialitzat dels Agents Rurals de Lleida, que ha de servir de model a tot Catalunya, però també a la resta d'Espanya, ja que només amb un treball especialitzat és possible prevenir aquests delictes, però sobretot perseguir als infractors i posar-los a disposició judicial.

Les dues organitzacions esperen que aquesta sentència serveixi per eradicar definitivament l'ús d'esquers enverinats en aquesta comarca i urgent a altres comunitats autònomes a crear patrulles especialitzades per perseguir aquest graví­ssim delicte contra la fauna.

    Home page | Realització: cdnet