versió per imprimir

La fitoremediació, una opció per descontaminar el Japó?

Noticia

<< Tornar   dimarts, 19 de Abril de 2011 Torà    Autor: editor L'experiment amb fitoremeis com el cànem i el gira-sol va funcionar després de Txernòbil

Cliqueu a les imatges per ampliar-les
Plantes de cànem

Plantació de gira-sol
El 1998, després de la catàtrofe de Txernòbil, Consolidated Growers and Processors (CGP), l'empresa Phytotech, i l'Institute of Bast Crop d'Ucraïna va començar a experimentar amb la plantació de diverses espècies vegetals per a l'eliminació dels metalls contaminants en el sòl prop de la central. L'experiment es va dissenyar per provar si certes plantes podien ajudar a eliminar certs metalls radioactius mitjançant el procés anomenat fitoremediació.

La fitoremediació es basa en el fet que les arrels de certes plantes poden absorbir una sèrie de metalls (radioactius o no) de manera que actuen com a filtre o parany, a través de les fulles on s'acumulen, per a elements tan perillosos per a la salut humana com l'urani, el Cesi-137 o l'Estronci-90. Les plantes que millors resultats van oferir van ser el gira-sol i el cànnabis, que poden descontaminar el 80% del sòl d'una zona afectada.

El mecanisme que s'utilitza per netejar la zona és cultivar cànem i gira-sol en les zones contaminades, deixar que les seves fulles absorbeixin els elements contaminants i posteriorment incinerar la collita i tractar les cendres com a residus nuclears.

Per tot això, aquest tipus de cultiu es planteja com una alternativa a tenir en compte per al futur i com una solució seriosa a molts problemes derivats de catàstrofes com les viscudes a Fukushima i a Txernòbil. Cal assenyalar que la legislació vigent al Japó permetria conrear cànem industrial a l'àrea de Fuckushima sense canviar cap llei.


    Home page | Realització: cdnet