versió per imprimir

Civada (Avena sativa)

Noticia

<< Tornar   dilluns 4 juliol 2011 Torà    Autor: editor Planta herbàcia anual, que pertany a la famí­lia de les poàcies o gramí­nies, de la que s'aprofita el gra i per això es classifica entre els cereals. S'utilitza com aliment per les persones i per els animals. Les varietats més cultivades són l'Avena sativa i l'Avena byzantina.

Cliqueu a les imatges per ampliar-les
Camp de civada

Fruits de la civada

Grans de civada

civada (Avena sativa)
Planta herbàcia de fins a 1.5m d'alçada.Tija gruixuda i recta, buida per dins i poc resistent al bolc. Les fulles són linears, planes, lanceolades i allargades, amb un limbe de color verd més o menys fosc i amb pèls a la base que el fan aspre al tacte. Les inflorescències són racemoses, en paní­cula de fins a 40 cm. Consten d'un raïm d'espiguetes, amb un parell de petites bràctees a la base, anomenades glumes, sobre les quals s'hi disposen entre dues i tres flors hermafrodites.

Parts útils: les summitats aèries de la planta fructificada

Recomanada per:

  • Dermatitis

  • Berrugues

  • Colesterol, és el cereal amb més proporció de greix vegetal.


Tradicionalment s'ha utilitzat pel tractament d'ansietat, insomni, discinèsia biliar, artritis, artràlgia, gota, tos seca i grip. També s'ha utilitzat per via tòpica (banys) per al tractament de conjuntivitis i impetigen.

Un dels usos que se li ha donat ha sigut per a hematomes, distensions musculars, trastorns sexuals, tabaquisme i per augmentar el rendiment psicofí­sic.

í‰s un cereal ric en proteïnes d'alt valor biològic, greixos i moltes vitamines i minerals.

Recentment La Vanguardia ha publicat a la Contra una entrevista amb el metge naturista Miquel Pros, on parla de les virtuts de la civada

Localització
í‰s un conreu no massa habitual a la Segarra. No confondre amb la cugula, de la mateixa famí­lia, una mala herba present en els camps de cereals.

Fam. Gramí­nies.

    Home page | Realització: cdnet