versió per imprimir

La Fira Mediterrània de Manresa presenta un programa amb 121 companyies

Noticia

<< Tornar   dimecres, 2 de Novembre de 2011 Torà El pintor i poeta Perejaume inaugurarà demà la 14 edició amb l'espectacle Ballar la Veu

Cliqueu a les imatges per ampliar-les
Acte de presentació de la 14a edició de la Fira Mediterrània

Cartell 14a edició de la Fira Mediterrània

El repartiment dels programes es realitza amb un tricicle
La 14a Fira Mediterrània de Manresa, que es farà del 3 al 6 de novembre, presenta un programa amb 121 companyies amb creadors de 24 nacionalitats diferents i 263 activitats. El pintor i poeta català Perejaume serà l'artista convidat de la Fira i l'encarregat de fer l'espectacle inaugural, 'Ballar la veu', un muntatge al voltant del concepte de les imatges. Roger Mas, Las Migas, Cabo San Roque, Quico El Célio, el Noi i el Mut de Ferreries & 'Botifarra' i Javier Ruibal, són alguns dels noms que passaran per la fira. Una de les novetats de l'edició és la Mediterrània Professional Meeting que oferirà seminaris, trobades 'networking', jornades formatives i un Club per a Professionals.

L´acte inaugural, que tindrà lloc a La Seu de Manresa demà dijous 3 de novembre a les 19.30 hores, gira entorn de la figura de Jacint Verdaguer i és una coproducció de la Fira, l´Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i la Fundació Jacint Verdaguer. Les portes de la Seu s´obriran 10 minuts abans de començar l´espectacle.

'La proposta €“explica Perejaume- vol provar que, a partir de totes les músiques escrites per acompanyar la veu del poeta, una campana es guardi la veu en el seu turó de dintre, com més sencera millor, perquè balli llarga i secreta, aquesta veu'. L´autor visual ha treballat conjuntament amb la Fira el concepte del pes de la imatge €“eix temàtic d´enguany- i intervé en sis de les 270 propostes de la factoria de l´arrel. Són l´espectacle inaugural, una proposta teatral entorn de la seva obra Obreda, l´audiovisual Canigó en 125 veus en què 125 veus populars llegeixen l´obra del poeta de Folgueroles, l´escenografia de l´espectacle La muntanya al teu voltant de Gelabert&Azzopardi, un seminari entorn El pes de les Imatges i l´exposició El pes de les imatges, que Perejaume inaugurarà demà a les 18.45h a la sala d´exposicions de la Fundació Caixa Manresa. La mostra inclou dues ví­deo-instal·lacions ("Surar" i un treball sobre l´espectacle Ballar la Veu i sobre el poeta Jacint Verdaguer) i un text de l´artista. I recull les reflexions que fa Perejaume sobre l´allau d´imatges que envolten la nostra civilització.

Abans, a les 18:00h, s´inaugurarà també a la sala d´exposicions del Casino "La festa vista per tres fotògrafs vallencs (Pere Català Pic, Francesc Català-Roca i Pere Català Roca)". Una mostra fotogràfica que ressegueix el cicle festiu anual a través d´imatges que abasten pràcticament tot el segle XX, obra dels prestigiosos fotògrafs de la nissaga Català. L´exposició ha estat comissariada pel Premi Nacional de Cultura Popular 2009, l´etnòleg i gestor cultural Bienve Moya, i està coproduïda pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l´Obra Social de "la Caixa", l´Institut d´Estudis Vallencs, el Museu de Valls i la Fundació de les Decennals. L´exposició es podrà veure a Manresa fins el 8 de gener de 2012.
El ritme enèrgic i endimoniat de la Fanfare Lui Craciun, de Romania, farà l´acompanyament per les inauguracions de les exposicions fins arribar a la Seu, on a les 19.30 h tindrà lloc l´espectacle inaugural de la Fira, Ballar La Veu de Perejaume. Els músics de la Fanfare vénen de Zece Prajini, una localitat romanesa pròxima a la frontera amb Moldàvia, i cultiven el so tradicional i enèrgic caracterí­stic de les fanfares gitanes. Liderats pel clarinetista Craciun Ivancea, interpreten aquesta música que els hi ha estat transmesa pels seus avantpassats, de generació en generació, amb orí­gens que es remunten entre els segles XVII i XIX, amb un repertori festiu carregat de ritmes endimoniats i de melodies plenes d'emocions.

Les propostes destacades del dia inaugural de la Fira continuen a les 21.30 h, a la sala Gran del Kursaal, amb La muntanya al teu voltant, de la Gelabert Azzopardi Companyia de Dansa. Aquest espectacle, que va inaugurar el 35è Festival Grec de Barcelona, ofereix una exploració sobre la relació entre l'individu i la col·lectivitat amb referències a la cultura tradicional. Hi han treballat plegats alguns dels noms més destacats del nostre panorama artí­stic: des de la companyia Gelabert Azzopardi fins a l'artista plàstic Perejaume i els compositors Borja Ramos i Carles Santos. El coprotagonitzen dotze ballarins amb qui col·laboren dotze membres de colles sardanistes, fruit del treball realitzat a la darrera Fira Mediterrània.

Una edició "desacomplexada"

La catorzena edició de la Fira Mediterrània de Manresa, que se celebrarà entre aquest dijous i diumenge, serà la més "desacomplexada" de totes, ja situada "com un referent" en el gènere d'arrel, va destacar ahir en la presentació de la programació Lluí­s Puig, director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana. Però, malgrat els bons auguris, la Mediterrània no és una excepció en el context de crisi i també li ha tocat estrènyer-se el cinturó. El seu pressupost se situa enguany en 1,2 milions d'euros, 895.108 dels quals provenen de la Generalitat. La retallada ha estat del 16%.

La principal mesura adoptada per reduir costos ha estat suprimir pràcticament a la meitat el nombre d'espais escènics. Així­, si l'any passat n'hi havia 31, enguany n'hi haurà només 18. D'aquesta manera, a més del preu del muntatge, també s'estalvien les despeses de personal.

La retallada també es nota en la contractació de companyies artí­stiques, que minva d'una vintena respecte al 2010. Es passa de 143 a 121 grups actuants. Aquesta circumstància, però, no afectarà el volum de l'oferta, ja que el nombre de representacions i activitats es manté: si l'any passat se'n van fer 266, enguany se'n faran 263. Això és possible perquè s'optimitza la presència dels grups a Manresa fent que duguin a terme més d'una actuació durant els dies de la celebració del certamen.

A més, les noves col·laboracions institucionals encetades propicien la presència a la fira de grups provinents de la regió italiana de la Puglia, d'Aragó i d'Andalusia. I, malgrat la decisió del Govern Balear de deixar de subvencionar els seus artistes, hi participaran enguany tres grups illencs perquè la direcció de la fira creu "necessària" la seva presència.

La reducció de les aportacions públiques no s'ha notat més enllà del 16% en el pressupost global perquè, a més de l'esponsorització de la Fundació Caixa Manresa, que arrenca en l'inici de la fira, enguany també s'han lligat col·laboracions de micromecenatge, que, segons va dir Puig, "cal agrair perquè han estat un pas més per afrontar l'estalvi".

Pel que fa a l'aportació de la Fundació Caixa Manresa, depassa enguany la injecció purament econòmica. "El marc de col·laboració és més intens", va explicar el seu director, Pere Fons, perquè, a més de l'exposició de l'artista convidat a la sala de la Plana de l'Om que ja es va fer l'any passat, enguany la fira surt de Manresa i arriba a Sant Benet: el monestir es convertirà en escenari i l'hotel allotjarà professionals de la fira.

    Home page | Realització: cdnet