versió per imprimir

El Museu de Lleida presenta el 'Miracle de la Mare de Déu del Roser i el cavaller de Colònia'

Noticia

<< Tornar   dijous, 24 de Maig de 2012    Autor: editor La pintura és atribuïda al pintor cerverí Joanot de Pau autor del retaule de l'església d'Ivorra

Cliqueu a les imatges per ampliar-les
Pintura Miracle de la Mare de Déu del Roser i el cavaller de Colònia de Joanot de Pau
El director general del Patrimoni Cultural, Joan Pluma; la directora del Museu de Lleida, Montserrat Macià, i el conservador del Museu de Lleida, Alberto Velasco, han presentat aquest dimecres la pintura 'Miracle de la Mare de Déu del Roser i el cavaller de Colònia', el fragment d'un retaule atribuït al pintor lleidatà Joan Pau Guardiola que el Departament de Cultura va adquirir en un subhasta de Christie's de Londres el passat mes d'octubre per prop de 10.000 euros i l'ha dipositat al museu lleidatà
La peça, una pintura sobre fusta de 88,3 x 66,1 cm que s'ha datat cap a 1500-1510, ajudarà a complementar la col·lecció de pintura cinccentista del Museu de Lleida, que té un fons reduït d'aquesta època. L'obra té també una importància especial pel fet que es coneixen pocs treballs del seu autor.

El fragment recuperat representa un personatge agenollat, luxosament vestit i en posició orant amb un rosari a les mans. L'acompanyen tres personatges més, també agenollats, armats i abillats com a cavallers. Tots ells es troben ubicats en una mena de mirador des del qual es veu un paisatge, amb una ciutat emmurallada. La procedència del retaule es desconeix, però tenint en compte que Joan Pau Guardiola només va treballar en terres lleidatanes, és probable que fos realitzat per una parròquia lleidatana o per a una de les capelles del convent dels dominics de Cervera, segons investiguen els especialistes.
Els tècnics del Museu de Lleida han pogut constatar que el fragment de retaule dipositat al museu es correspon perfectament amb un segon fragment conservat al Museu del Cau Ferrat de Sitges, que forma part del fons del museu de Santiago Rusiñol. Aquest altre fragment representa la Mare de Déu del Roser i s'ubicaria a la dreta del fragment del museu lleidatà.

Joan Pau Guardiola, conegut com Joanot de Pau, era natural de Cervera (sord-mut de naixement) i pintor en actiu a la primera meitat del segle XVI a la zona de la Segarra, el Solsonès i diverses regions pirinenques. És un dels autors paradigmàtics del primer Renaixement a les terres lleidatanes. L'única de les seves creacions documentades, el 'Calvari de Castellnou d'Oluges' (1518), s'exhibeix al Museu de Lleida. Altres treballs atribuïts a Joan Pau Guardiola es conserven al Museu de Cervera, al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, a banda del retaule de l'església lleidatana d'Ivorra. Precisament aquest últim ha estat clau a l'hora d'atribuir l'autoria a Joanot de Pau, ja que entre les dues obres s'observen concomitàncies determinants.

Es desconeix la seva procedència, però tenint en compte que l'autor només va treballar en terres lleidatanes, és fàcil deduir que aquest fragment de retaule procedeix de l'entorn lleidatà. En aquest sentit, cal tenir present que Joanot, juntament amb Pere Alegret (doc. 1491-1541), va contractar el 1501 un retaule dedicat al Roser destinat a una de les capelles del convent dels dominics de Cervera. De totes formes, no hi ha cap indici fiable que confirmi aquest origen.


    Home page | Realització: cdnet