versió per imprimir

La noia d'Ipanema compleix 50 anys

Noticia

<< Tornar   dijous, 2 de Agost de 2012    Autor: editor Es la segona cançó més interpretada de la història, només per darrere de Yesterday de The Beatles

Cliqueu a les imatges per ampliar-les
Helô Pinheiro és la Garota de Ipanema

Portada d'un disc de Antonio Jobim
El dos d'agost de 1962, el compositor Antonio Carlos Jobim, el cantant João Gilberto, el poeta Vinicius de Moraes, el bateria Milton Banana i el contrabaixista Otávio Bailly van musicar Rio de Janeiro interpretant, per primera vegada, la cançó ensenya de la bossa nova en un club nocturn de Copacabana anomenat Au Bon Gourmet. La cançó originalmen s'anomenà Menina que passa.

"El seu nom és Heloísa Eneida Menezes Paes Pinto, però tots l'anomenen Helô. La vèiem des de la terrassa del bar Veloso mentre ens preníem un whisky. Antonio Carlos Jobim i jo només enmudíem davant la seva meravellosa presència. La cançó va ser feta per a ella, que ens tenia encantats ". Així va revelar Vinicius de Moraes qui era la Garota d'Ipanema, fa 48 anys.

El seu moviment en caminar, la seva pell bronzejada, els seus ulls verds i la seva esvelta figura li van servir a Vinicius d'inspiració per donar forma a la lletra d'una cançó que ja havia començat, però que no li acabava de convèncer, i a la qual Jobim va posar la música. Helô recorda Vinicius com un casanova però va ser Tom qui li va demanar matrimoni estant ella compromesa. Tot i rebutjar la proposició, ell va ser el seu padrí de noces.

El 1963, Norman Gimbel va adaptar la lletra a l'anglès i l'enregistrament d'Astrud Gilberto, João Gilberto i Stan Getz (rebatejada "The Girl from Ipanema") es va convertir en un èxit mundial. Essent la segona cançó més interpretada de la història, només per darrere de Yesterday (The Beatles). Encara que és impossible saber el nombre exacte de versions gravades, a Internet es pot escoltar aquest tema que compleix 50 anys en finlandès, estonià i fins a en esperanto. I artistes com Frank Sinatra, Madonna i Amy Winehouse han cantat a la cosa més bonica i més plena de gràcia.


    Home page | Realització: cdnet