versió per imprimir

Catalunya ha tornat a fer història

Noticia

<< Tornar   dimecres, 12 de Setembre de 2012    Autor: editor El primer cop que la manifestació de la Diada es convocava amb un lema obertament independentista, 'Catalunya nou estat d'Europa', ha estat més multitudinària que la de l'any 1977

Cliqueu a les imatges per ampliar-les
Manifestació diada-12

Manifestació diada-12
Autor: racocatala.cat

Manifestació diada-12
Autor: directe.cat

Els castellers també presents a la anifestació diada-12
Autor: david ramos
El poble català ha fet història. Era el primer cop que la principal manifestació de la Diada es convocava amb un lema obertament independentista, "Catalunya nou estat d'Europa", i els catalans hi han respost favorablement convertint la mobilització de dimarts Onze de Setembre del 2012 en el major clam independentista que hi ha hagut mai al país.

Carme Forcadell,presidenta de l'ANC, ha confirmat que la manifestació d'aquest Onze de Setembre ha estat la marxa 'més gran, important i massiva de la nostra història i l'hem acabat al Parlament per demanar que demà iniciïn un procés de secessió'.
D'altra banda, el vicepresident de l'ANC, Carles Castellanos, el qual en una entrevista al 324 ha revelat que segons diversos observadors la d'aquesta Diada ha estat la manifestació més gran que hi ha hagut mai a Europa.

Les xifres parlen per si soles: 2 milions de persones segons l'organització convocant, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), i 1,5 milions segons el Departament d'Interior i la Guàrdia Urbana de Barcelona. La delegació del govern espanyol a Catalunya ha rebaixat la xifra als 600.000 assistents.

Una assistència que ha desbordat totes les previsions i que confirma el rècord. Així, segons s'ha escrit als annals de la història nostrada, la manifestació del 1977 -la de "Llibertat, Amnistia, Estatut d'Autonomia"- va comptar amb un milió d'assistents i la del 10-J -ja independentista tot i convocar-se contra la sentència de l'Estatut-, amb 1,5 milions de participants. Els manifestants del 'No a la guerra' del febrer del 2003 es van xifrar en 1,3 milions.

Paral·lelament, sis membres de l'ANC i sis més de l'AMI es van desplaçar a peu fins al Parlament de Catalunya, on els va rebre la seva presidenta, Núria de Gispert. Allà, De Gispert va admetre que que havia estat mèrit de l'ANC aconseguir una manifestació "inequívocament sobiranista" i va desitjar que els esforços serveixin "perquè el dia de demà el poble català pugui exercir el seu dret a decidir el seu futur". Així mateix va anunciar que el president de la Generalitat, Artur Mas, els rebrà "en un o dos dies", tal com demanava l'assemblea.

De fet, la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, ja ha demanat al president de la Generalitat, Artur Mas, que 'demostri que ha escoltat la veu del poble' i que 'està disposat a treballar per fer de Catalunya un nou estat d'Europa'. Per Castellanos, l'afluència massiva de la marxa ha evidenciat 'la voluntat majoritària' dels catalans, que no és altra que la de l'estat propi. A partir d'aquí, un cop aconseguida la majoria social -que es treballarà per ampliar- l'ANC entrarà en la fase de l'emplaçament de les institucions. 'Estem a l'objectiu de la majoria social i ara estem entrant en la fase final d'emplaçar seriosament les institucions', ha indicat Castellanos.

Àmpli ressó a la premsa internacional



El diari francès Le Monde obre avui a la tarda l'edició digital amb un article de Marthe Rubio on acusa els mitjans espanyols d'ocultar l'èxit de la diada. En contrast amb mitjans internacionals com la BBC , The Guardian, The New York Times, Wall Street Journal o al-Jazeera, que van destacar la important mobilització dels independentistes catalans d'ahir, Le Monde subratlla que en la premsa espanyola la cobertura de la manifestació on per primera vegada un milió i mig de persones reclamaven la independència 'sembla menys evident'.

L'article també es fixa en el peculiar tractament dels 'diaris conservadors' La Razón i Abc, on 'la mobilització és quasi amagada' i només se'n parla per atacar-la. Es fixa especialment en el cas 'sorprenent' de la televisió pública espanyola, TVE, 'amb els telenotícies més vistos del país': 'En les informacions difoses a les nou del vespre, la presentadora va esmentar la manifestació en cinquena posició.

El repàs a la cobertura de la diada es tanca amb esments a El País i El Mundo, que la periodista situa a mig camí entre la resta de mitjans espanyols i els catalans, abocats al tractament de la multitudinària manifestació i el creixent independentisme.

la notícia que va publicar Le Monde ahir al vespre informant de la mobilització de la diada --i que avui ha actualitzat amb la declaració del president Artur Mas-- continua essent la més compartida, a molta distància, de l'edició digital d'aquest prestigiós diari francès.
Font: diversos

    Home page | Realització: cdnet