versió per imprimir

Pagar 10 euros per plegar un màxim de tres quilos de bolets

Noticia

<< Tornar   dijous, 18 de Octubre de 2012    Autor: editor La finca El Monegal, de Sant Llorenç de Morunys, ha començat a rebre els primers boletaires

Cliqueu a les imatges per ampliar-les
Cartell de la ruta micològica

cistella amb bolets
La finca El Monegal, de Sant Llorenç de Morunys, ha començat a rebre els primers boletaires. Es tracta d'un bosc de 220 hectàrees que el seu propietari, Josep Pintó, ha tancat per poder explotar els recursos micològics. Pintó va engegar la iniciativa l'any passat però degut a la manca de bolets va decidir ajornar la seva posada en marxa fins aquesta temporada. De moment, fa pagar deu euros al dia i es poden collir un màxim de 3 quilos de bolets per persona. El volum de fongs que pugui endur-se cada persona variarà segons com es trobi el bosc i la producció que tingui.

Pintó va deixar entrar els primers boletaires durant els tres dies del Pont del Pilar i van accedir a la finca 38 persones. Aquest dimecres, després d'estar dos dies tancat, cinc persones han comprat el tiquet per collir bolets a El Monegal. "Esperem que aquesta xifra es mantingui i no volem que augmenti perquè és el que admet el bosc. La nostra voluntat és disminuir la pressió al territori i, per tant, la limitació quantitativa és molt important" . A més, Pintó ha assegurat que reben més de quaranta trucades setmanals interessant-se per la iniciativa. "Per públic no serà perquè tenim llista d'espera" , ha assegurat.

Pel propietari forestal la iniciativa se sustenta en dos fonaments: un econòmic i l'altre ecològic. "Per viure a muntanya s'han d'aprofitar els recursos que hi ha i el bolet és un recurs importantíssim" , ha assegurat. A més, Pintó vol vincular l'entrada a la finca amb l'estada al restaurant i hotel de la seva propietat i d'aquesta manera ofereix menús especials per a les persones que hi accedeixin. "De les 38 persones que van entrar a la finca pel Pont del Pilar, 27 van fer ús de l'hotel, per tant, és una aportació de diners importantíssima" , ha aclarit.

Pel que fa a la vessant ecològica, Pintó creu que s'han de "corregir els defectes que comporta l'aprofitament micològic tal com està concebut" . Per ell, "s'hi ha de posar mà" i regular-ho. "Nosaltres no deixem entrar els cotxes, hi accedeix poca gent i poden collir un màxim de tres quilos perquè el bosc tiri per ell sol. Es tracta d'un organisme viu i nosaltres som intrusos i, per tant, hem d'intentar que el nostre pas sigui el menys agressiu possible" .

Segons Pintó, a Catalunya "s'ha de fer una regulació generalitzada i s'ha d'establir un marc general" per la recol·lecció de bolets. Pintó compara el món dels bolets amb la pesca i assegura que "si una persona vol pescar es treu la llicència i li serveix per pescar a tot l'àmbit català i quan va a un riu concret es treu la llicència per aquell indret. Doncs amb els bolets ha de funcionar igual. Hi ha d'haver una llicència genèrica pel conjunt de Catalunya i, a part, un tiquet per entrar a la casa de cadascú" , ha assegurat.

Ruta micològica


Els boletaires que accedeixin a la finca de El Monegal, a banda de collir bolets, també trobaran una ruta micològica de cinc quilòmetres. Pintó ha elaborat aquesta ruta conjuntament amb el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i es tracta d'un recorregut que compta amb fitxes explicatives sobre el tipus de bolets que es poden trobar a la finca, les seves qualitats o les diferències entre les varietats tòxiques i les bones. En total, hi ha quatre panells explicatius, més de 400 fletxes que marquen el recorregut, 60 fites i 11 fitxes descriptives dels bolets que s'hi poden trobar.
Font: Nació Solsona   + info (enllaç extern)

    Home page | Realització: cdnet