versió per imprimir

El cas Torà 10 anys després,' ni puc oblidar, ni vull perdonar, les persones que van utilitzar la tortura fins als seus límits'

Noticia

<< Tornar   dimarts, 2 de Abril de 2013 Torà    Autor: editor Jordi Vilaseca, el primer dels joves detinguts ara fa 10 anys, fa un repàs als diferents actors que van participar en els fets, de trist record a Torà.

Manifestació de suport realitzada a Torà

Cliqueu a les imatges per ampliar-les
Gran rebuda dels joves a la vila
Autor: Ramon Sunyer

Concentració davant l'Ajuntament de Terrassa
Autor: Alerta Solidària

Manifestació pels carrers de Torà

l'actuació contra la guerra també va recordar els joves

Grup de suport al cim de l'Aneto

Manifestació de suport a Lleida
Jordi Vilaseca, actualment regidor per la CUP a l'ajuntament de Torà, rememora en el seu bloc la història dels diferents personatges que van participar en el que considera un 'segrest legal'. 'En aquest aniversari d'aquells dies tant inquietants, crec que és el moment de fer un repas a l'evolució que han tingut algunes de les persones que van ser claus en aquella nova pagina de la repressió política a Catalunya', comenta Vilaseca.

Comença amb el jutge Baltasar Garzon, llavors Magistrat del jutjat nº 5 d’Instrucció de l’Audiència Nacional i que va ordenar detenir sota la LAT ( Llei Antiterrorista ) els tres joves de Torà. Actualment vivint a l'Argentina després que el condemnéssin a 11 anys d'inhabilitació especial per al càrrec de jutge o magistrat amb pèrdua definitiva del càrrec que ostenta.

Segueix amb José Javier Martín Pujal, llavors Cap de la brigada d’Informació de la Policia Nacional i que va ser qui 'Va ser qui va dirigir personalment els interrogatoris il·legals i tortures a la comissaria dels Mossos de Lleida'. Posteriorment va ser detingut en una operació contra la prostitució il·legal, i que 'ha estat readmès al CNP tot i enfrontar-se a una condemna de 44 anys de presó per extorsió y intimidació passiva'.

El tercer és Ramon Martí Sanahuja, qui va ser el sergent dels Mossos d’esquadra encarregat de dirigir l’operació policial.
També cita a Rosa Maria Perez Perez, la metgessa forense durant la detenció i des del 2007, Presidenta del col·legi oficial de metges de Lleida

Per últim fa un repàs als càrrecs polítics del moment, Núria de Gispert i Català, Consellera d’Interior i Justicia de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol i Soley, president de la Generalitat. El Ministre de l’interior d’Espanya, Ángel Jesús Acebes Paniagua, i finalment José María Aznar López, President del Govern espanyol.

El seu repàs acaba amb un alegat 'Personalment, ni puc oblidar, ni vull perdonar, les persones ( funcionaris de l'estat ) que van utilitzar la tortura fins als seus límits, ni els jutjes que segueixen, encara avui permetent aquestes practiques inhumanes'

3 mesos de malson


Jordi Vilaseca va ser detingut el dia 1 d'abril de 2003 i tres dies més tard es va detenir a 2 altres joves, Jordi Torné i Antoni Codina. A tots ells se'ls acusava d'haver comès diversos atacs amb artefactes incendiaris i se'ls va aplicar la llei antiterrorista.

Els fets van causar un gran desassosec a la població que va començar tot de mobilitzacions de suport als joves, amb concentracions diàries devant l'ajuntament i també per diferents poblacions catalanes i molts ajuntaments van signar mocions de suport.

Per entre mig Jordi V. va ser ingressat a la UVI i el lletrat va presentar una querella per presumptes tortures al jutjat de Lleida. Aquesta, finalment, es va desestimar, si haguès prosperat la denúncia, tot el procés per terrorisme hauria pogut quedar anul.lat.

A Torà es va realitzar una gran manifestació demanant la llibertat dels joves i la plataforma de suport als detinguts va presentar 7.000 firmes al president del Parlament, Joan Rigol, demanant la llibertat i reclamant que el cas passés a la justí­cia ordinària

Finalment el 5 de juny van ser posats en llibertat amb càrrecs i la població els va fer una rebuda multitudinària

Al cap de 4 anys, el juny de 2007 es va realitzar el judici i van ser condemnats a dos anys de presó, després que la defensa i fiscalia arribessin a un acord. Com que la pena no era superior a dos anys i cap d'ells tenia antecedents, no van ingressar a la presó.


  + info (enllaç extern)

    Home page | Realització: cdnet