versió per imprimir

Declararacions de 'territori lliure d'extraccions radioactives', la resposta dels municipis afectats

Noticia

<< Tornar   divendres, 10 de Maig de 2013    Autor: Redacció Tots els municipis afectats de fer prospeccions per trobar urani fan front comú per posicionar-se en contra de les explotacions mineres d'aquest material radioactiu. ICV-EUiA ha registrat al Parlament de Catalunya un seguit de preguntes adreçades al Govern sobre el permís

Mapa de la zona afectada Autor: som segarra

Cliqueu a les imatges per ampliar-les
Conjunt monumental de Santa Fe de Calonge

Vista de la zona de Calaf
Autor: Ramon Sunyer

Vista aèria de Pujalt
Autor: Pere el baron colorao

Sant Martí­ de Sesgueioles
Tots els municipis afectats: Castellfollit de Riubregós, Pujalt,  Veciana,  Sant Martí Segueioles, Els Prats de Rei; Calaf, Calonge de Segarra, i Sant Pere de Sallavinera a l'Anoia, i la Molsosa al Solsonès volen declarar-se territori lliure d'explotacions mineres de minerals radioactius. Els ajuntaments d'aquests municipis tenen previst presentar o ja han presentat en els seus respectius plens mocions on declaren el seu rebuig absolut a aquest tipus d'explotacions.

La Direcció General de Qualitat Ambiental, del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha enviat una carta als municipis afectats instant-los a que presentin alegacions al projecte, i tot i que tots els ajuntaments ja ho han fet o tenen previst de fer-ho en els propers dies, la majoria considera que 'no té sentit haver de presentar alegacions quan la seva voluntat real és oposar-se completament al projecte, i no pas modificar-lo'. Consideren que la Generalitat també hauria d'estar-hi en contra.

La publicació anoiadiari.cat ha recollit l'opinió dels alcaldes dels municipis afectats


La pressió popular serà clau, segons els alcaldesTots els alcaldes coincideixen en dir que és molt important que davant d'aquest tema tot el territori vagi unit. L'oposició popular és clau per a fer front al problema, afirmen. Així recorden que Berkeley Resources i la seva filial espanyola Minera del Río Alagón, ja va fracassar quan va intentar fer prospeccions d'urani a Salamanca i Extremadura per la forta oposició dels ajuntaments afectats i del grups antinuclears i ecologistes. Ara esperen que l'oposició popular sigui suficient per aturar el que consideren serà una agressió al territori. 'Ens fa por que l'empresa hagi triat l'Alta Segarra perquè és un territori amb una densitat de població baixa, preveient una escassa resistència popular', ha expressat l'alcalde de Sant Martí de Sesgueioles, Jesús Torrens.

De Solà, alcalde de Pujalt, considera que aquestes prospeccions que han sol·licitat 'van sobre segur, ja saben que hi ha urani, perque ja es van fer sondejos als anys 60 i 70 que així ho van determinar. L'empresa sap el que busca'. El setembre de 1977 la Junta de Energía Nuclear (JEN), va sol·licitar una gran extensió de la comarca per la prospecció i posterior explotació de minerals radioactius.

Jesús Torrens alcalde de Sant Martí: 'no donarem cap llicència d'obres'
Torrens ha explicat que el seu ajuntament només ha presentat una única al·legació a través de la qual es declaren en contra del projecte: 'fer alegacions concretes corregint alguns aspectes del projecte és com acceptar que aquest pot tirar endavant. Des del municipi no volem facilitar-los la feina, i per part nostra no donarem cap llicència d'obres en cas que aquesta empresa l'hagi de necessitar'.

Antoni de Solà, alcalde de Pujalt: 'Hem d'aconseguir que la Generalitat s'hi posicioni en contra'
Aquest dijous el seu municipi ja va presentar una moció a través de la qual declaren el seu rebuig a que es duguin a terme al municipi aquest tipus d'explotacions mineres. 'estem en contra que es faci aquest tipus d'activitats econòmiques en el territori que són perjudicials des d'un punt de vista de l'impacte mediambiental, paisagístic, i pot tenir conseqüències sobre la salut. Tampoc valorem que les possibles repercussions econòmiques positives que podria sobre el territori amb la creació de llocs de treball. Això seria pa per avui i gana per demà, ja que aquest tipus d'explotacions tenen una durada determinada que en acabar ens deixaria sense llocs de treball, i amb un entorn destrossat que no serviria per a fer-hi res'. 

Francesc Duocastella, alcalde de Prats de Rei: 'Ens oposem frontalment al projecte'
L'Ajuntament de Prats de Rei aprovarà una moció de rebuig en el proper ple del 20 de maig i també es declararà en contra del projecte. El seu alcalde, Francesc Duocastella ha declarat que a Prats de Rei no volen 'aquest tipus d'instal·lació que a més de causar un greu impacte sobre l'entorn, pot suposar problemes de salut pels seus habitants'.

Montserrat Noguera, alcaldessa de Sant Pere: 'No volem aquest impacte sobre el nostre territori'
Des de l'Ajuntament de Sant Pere Sallavinera també s'aprovarà una moció de rebuig al projecte en el proper ple, i s'estan preparant les alegacions que tenen la intenció de frenar aquestes prospeccions: 'no volem aquest impacte tan bèstia sobre el nostre territori i la seva gent'.

Calaf es declara 'territori lliure d'extracció de combustibles fòssils i radioactius'
L'Ajuntament de Calaf va aprovar el passat 26 d'abril una moció on es declarava el municipi 'territori lliure de l’extracció de combustibles fòssils i radioactius'. El document declara Calaf com a territori lliure d’extracció d’aquests materials, sigui quin sigui el mètode utilitzat —explotació a cel obert, fractura hidràulica o d’altres que puguin significar cap mena de risc per a les persones o el medi ambient.

Així mateix, la moció insta la Generalitat a arxivar la tramitació dels diversos permisos sol·licitats amb aquest objectiu, i demana al govern català que declari tot el territori de Catalunya com a zona lliure de l’extracció de combustibles fòssils i radioactius. Igualment, se sol·licita al govern espanyol que prohibeixi la utilització de la tècnica de fractura hidràulica o fracking, tal com ja han fet països com França o el Regne Unit.

ICV-EUiA registra un seguit de preguntes sobre la possible prospecció d'urani


El grup parlamentari d'ICV-EUiA ha registrat al Parlament de Catalunya un seguit de preguntes adreçades al Govern sobre el permís que hauria demanat una empresa australiana per fer les prospeccions d'urani. Els ecosocialistes expliquen que, a data d'avui, només han estat informats oficialment els alcaldes dels municipis afectats. Per això, el grup parlamentari ha sol·licitat més informació en relació al permís per saber, entre d'altres, quina és la posició del Govern al respecte.
Els ecosocialistes denuncien que la petició de prospecció d'urani 'se suma a d'altres conflictes mediambientals latents a la Catalunya Central, com els permisos de prospecció d'extracció d'hidrocarburs mitjançant la tècnica del fracking o el dipòsit de gas projectat per Gas Natural al municipi de Balsareny'.


Compartit per somsegarra.cat

    Home page | Realització: cdnet