versió per imprimir

Cervera reparteix l'aigua de sant Magí

Noticia

<< Tornar   dilluns, 19 de Agost de 2013 Cervera    Autor: somsegarra Portada per una comitiva amb 'bons matxos, carregats de cantis en argadells de vime'

Cliqueu a les imatges per ampliar-les
Sant Magí, caminant devant de tots, solemne, dintre la folgada i pesanta roba vermella
Autor: Ramon Prats

La filera de matxos portant l'aigua per Sant Magí
Autor: Ramon Prats

Arribada de l'aigua per Sant Magí
Autor: Ramon Prats

Repartiment de l'aigua a la Paeria.
Autor: cerverapaperia.cat
La Diada de Sant Magí, 19 d'gost, és festa grossa a Cervera i eminentment popular: la mes popular de totes. Es una festa de barri que s'escampa per tota la ciutat i que serva encara un caràcter particular, inconfundible. Té dues característiques exclusives: la representació vivent del Sant anacoreta i el repartiment de l'aigua miraculosa.

Agustí Duràn i Sanpere, historiador cerverí, la va descriure de forma detallada.

'La obtenció de l'aigua es cosa de força complexitat: la font no es a quatre passos; lo santuari de Sant Magí de la Brufaganya, de "Sant Magí lluny", com diuen a Cervera, es a set o vuit hores de distancia, i's fa'l viatge en caravana, amb bons matxos, carregats de cantis en argadells de vime.

La vigilia de la festa, al caient de la tarde, té lloc la solemne arribada de l'aigua; los matxos i'ls rucs, ben arrenglerats, seguint rigorosament l'ordre d'antiguitat en la cerimonia, llueixen tota l'estrepitosa i enlluernadora requincalla de picarols, campanetes, fanals encesos, capelles amb Sant Magí, toies de flors de papers, ventalls, i sobre tot, branques atapides de boixos tendres, que's tambalegen i's brinquen remoroses a dalt de les montures, com un bosc que camina pels carrers, omplint-los de frescor.

Per al repartiment de l'aigua, al matí se torna a formar la vistosa comitiva de les besties guarnides, amb Sant Magí, caminant devant de tots, solemne, dintre la folgada i pesanta roba vermella. En uns sillons de coure los administradors del aigua beneída van per les cases a oferir-ne un trago per una almoina voluntaria; quan lo silló de coure està axaragat, se torna a omplir de l'aigua dels cantis, que resten amagats en l'espès boscatge dels boixos dels argadells, com ous inverossímils de nius fantàstics. Pels carrers, los sillons passen de unes mans a les altres, i tothom xerriqueja a son albir, amb l'esperança d'evitar les malaties venidores'.

Aquesta tradicional celebració de la capital de la Segarra l'organitza l’Associació d’Amics de Sant Magí, amb la col·laboració de la Paeria de Cervera.


Compartit per somsegarra.cat

    Home page | Realització: cdnet