versió per imprimir

L’Ajuntament d’Argençola impulsa un Pla Forestal pioner a Catalunya

Noticia

<< Tornar   dilluns, 30 de Setembre de 2013 Argençola    Autor: somsegarra A diferència dels que s'han desenvolupat fins ara, que són per a una finca en concret, té per objectiu aprofitar la totalitat dels recursos de massa forestal amb què compta el terme municipal

els boscos ocupen dues terceres parts del terme Autor: Ramon Sunyer

Cliqueu a les imatges per ampliar-les
L’Ajuntament d’Argençola impulsa un Pla Forestal pioner a Catalunya
Autor: Associació de Micropobles de Catalunya

Vista de l'entorn amb el Pre Pirineu al fons
Autor: Ramon Sunyer
L’Alcalde d’Argençola, Toni Lloret, juntament amb els regidors de l’Ajuntament i representants de l'Associació de Propietaris Forestals d'Argençola han presentat aquest dissabte, 28 de setembre, el Pla Forestal del municipi al director general de Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares, i als propietaris forestals.

Tal com ha explicat l’Alcalde, el Pla Forestal d'Argençola “respon a la necessitat de trobar una alternativa al desenvolupament econòmic a través del nostre actiu principal, que és el bosc”, i ha afegit que “és l’eina que ha de permetre treure rendiment econòmic del bosc i promoure l’equilibri medi ambiental del municipi”.

El Pla Forestal, que compta amb el suport del Deparament d’Agricultura, té per objectiu aprofitar els recursos que proporcionen els 30 quilòmetres quadrats de massa forestal amb què compta el terme municipal. Toni Lloret ha comentat que es tracta d'un document pioner a Catalunya ja que els plans forestals que s'han desenvolupat fins ara són per a una finca en concret -impulsat per un propietari o bé d'altres impulsats per l'Administració-, però no per tot un terme municipal.

Amb aquest pla, el consistori aposta per aprofitar el bosc "com un espai de valor" per treure-hi rendiment des del punt de vista de l'aprofitament forestal, turístic i natural. A més, aquesta eina “permet gestionar els boscos públics i privats amb què compta el terme municipal de forma conjunta, fet que suposa una optimització de recursos", ha subratllat Lloret.

Lloret ha destacat que entre les activitats econòmiques, que contempla el document, entorn del bosc s'hi preveuen la possibilitat de tirar endavant cultius alternatius com el del pi pinyoner, la de plantació de fustes nobles, l'explotació dels bolets o les herbes remeieres, entre d'altres. En el cas de les activitats turístiques i de natura es preveu promoure accions d'educació ambiental perquè "la gent aprengui a respectar el bosc amb l'objectiu de prevenir els incendis forestals", ha explicat Lloret. També es vol impulsar circuits esportius a partir de l'arranjament de camins.

Al poble ja han començat a sorgir iniciatives econòmiques al voltant del bosc però de manera incipient, segons ha subratllat Lloret. Entre aquestes, s'hi troben empreses de treballs forestals, de vivers de plantes ecològiques, un molí de farina ecològica, empreses d'aprofitament de llenya o una empresa que es dedica a l'educació ambiental i el lleure.

Durant la presentació, el director general, Antoni Trasobares, ha valorat molt positivament el Pla Forestal assegurant que “és una bona iniciativa i això demostra l’esperit emprenedor del poble. El bosc no és rendible com abans a efectes del nombre d'arbres que es tallen, però al bosc s'hi poden fer moltes més coses que no només tallar pins i aquesta és l’aposta d’Argençola”. Trasobares ha assegurat que aquest Pla Forestal que proposa el municipi “és un bon exemple a seguir en molts altres municipis de Catalunya”.

El Pla Forestal d’Argençola forma part del pla d’accions ‘Argençola saludable’. L’Alcalde també ha presentat la recerca sobre la reproducció de boix grèvol autòcton com a cultiu alternatiu que ha estat realitzada pel mateix consistori i desenvolupada per l'Escola Agrària de Reus. Una iniciativa que es preveu implementar més endavant i que per fer-ho s’ha demanat el recolzament per part del Departament de Medi Natural.

La presentació del Pla Forestal s’ha fet en el marc de la jornada sobre bioenergia forestal, instal·lacions i serveis energètics que l’Ajuntament d’Argençola ha organitzat conjuntament amb el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC-AFIB).
Font: micropobles.cat   + info (enllaç extern)


Compartit per somsegarra.cat

    Home page | Realització: cdnet