versió per imprimir

Neix l’Associació de Municipis i Entitats de Muntanya

Noticia

<< Tornar   dimarts 22 octubre 2013    Autor: somsegarra L’entitat es constituirà divendres dins de Municipàlia

Vista del poble de Biosca Autor: Araceli Merino

Cliqueu a les imatges per ampliar-les
Paisatge de Calonge de Segarra

Paisatge prop d'Estaràs
Autor: Josep Maria Santesmasses Palou

Paisatge des del Mirador de Forès
Autor: M.Rosa Ferre

Vista del nucli de Carbasí a Argençola
Autor: Ramon Sunyer

Vista del nucli de Bellprat
L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha presidit la presentació de l’Associació Espanyola de Municipis i Entitats de Muntanya que aquest divendres es constituirà dins de la fira Municipàlia. Diversos senadors i alcaldes catalans i aragonesos impulsen aquesta agrupació amb la voluntat de reunir uns 200 municipis de zones de muntanya del conjunt de l’Estat i reivindicar les seves necessitats específiques per tal d’evitar l’abandó i la 'desertització' d’aquests pobles. A més del paer en cap, en la presentació realitzada a la UdL han intervingut el senador per Lleida Francesc Boya, l’alcalde de Bonansa, Marcelino Iglesias, i el professor del departament de Geografia i Sociologia de la UdL, Joan Ganau.

Àngel Ros ha destacat el treball que als inicis de la democràcia va portar a terme el senador per Lleida Josep Ball, que va aconseguir introduir els municipis de muntanya en la Constitució i el compromís perquè s’hi desenvolupés una Llei específica. 'Crec que va ser un primer pas perquè es fessin polítiques a favor dels diferents territoris de muntanya de tot l’Estat amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats clares que tenen”. 'Aquella llavor va anar donant resultats i les polítiques que s’han dut a terme des dels Ajuntaments, des del Consell d’Aran, des dels diputats i senadors, des de la muntanya i, en el nostre cas, des del Pirineu de Lleida s’han de tenir en compte i són fonamentals des de l’òptica del desenvolupament, de l’equilibri territorial i de la igualtat de les persones”, ha assegurat el paer en cap. L’alcalde ha manifestat que les polítiques territorials són sempre polítiques socials.

El 38% del territori espanyol

La iniciativa pretén crear un instrument àgil i eficaç per promoure la col·laboració i l'intercanvi d'experiències i bones pràctiques entre els municipis de muntanya, que representen un 38% del territori espanyol. L'impulsor de la Comissió d'Estudi sobre les Problemàtiques de Muntanya, el senador lleidatà Francesc Boya, ha destacat que la nova associació pot ser 'un interlocutor que defensi els interessos comuns d'aquests municipis i els doni força davant les Administracions'.

La nova associació té el suport de la Càtedra Repsol de Competitivitat i Desenvolupament Regional de la Universitat de Lleida (UdL). Francesc Boya ha indicat que la desertització de la muntanya comporta pèrdues en múltiples àmbits, cultural, econòmic i també paisatgístic, ja que, entre altres efectes, s’hi generen més incendis forestals. També ha posat sobre la taula que a molts dels pobles els hi queda una generació i ha assenyalat que cal tenir una visió global de les necessitats del conjunt dels massissos de l’Estat. Marcelino Iglesias ha explicat que la despoblació a la zona del Pirineu Aragonès arriba al 70 per cent prenent com a referència l’any 1900, és a dir, de cada 100 habitants que hi havia llavors, ara només en queden 30. Com la resta de participants en la presentació, Iglesias ha assenyalat que altres països amb molts municipis de muntanya, com França o Suïssa, si que han desenvolupat les lleis específiques.

L'Associació Espanyola de Municipis i Entitats de Muntanya compta ja amb uns 150 municipis d’Andalusia, l’Aragó, Astúries, Cantàbria, Castellà-Lleó, Catalunya, Comunitat Valenciana i Galícia. A banda dels municipis confirmats, els organitzadors han explicat que n’hi ha 50 més que han mostrat també interès en adherir-se a l’entitat.


Compartit per somsegarra.cat

    Home page | Realització: cdnet