versió per imprimir

El castell de Boixadors estrena millores

Noticia

<< Tornar   dimarts, 26 de Novembre de 2013 Sant Pere Sallavinera    Autor: somsegarra Les obres han consistit en la recuperació del pati i de la muralla de llevant

Cliqueu a les imatges per ampliar-les
Castell de Boixadors

Acte de presentació de les obres

Castell de Boixadors, situat a l'extrem occidental de la serra de Castelltallat,
Autor: Moianès

Rampa d'accés al castell
Autor: Acna
El diputat d'Infraestructures, Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, acompanyat de l'alcaldessa de Sant Pere Sallavinera, Montserrat Noguera, va inaugurar dissabte les obres de recuperació del pati i de la muralla de llevant del castell de Boixadors, dutes a terme per la Diputació, a través de l'Àrea de Territori i Sostenibilitat.

Aquestes obres, amb un import total de 100.000 €, han permès la consolidació de la muralla del segle XIV, configurant-ne l'alçada que havia perdut, i la consolidació de les voltes del que podia haver estat, en algun moment de la història de l'edifici, el pati interior del castell. La recuperació de l'accés al pati i la muralla de llevant fan que es pugui tenir una nova percepció d'algunes estructures del castell. El pati, que en alguna època propera al segle XIV havia estat cobert per una volta, s'ha posat en valor. També s'han restaurat les finestres d'aire palatí, amb els seus festejadors, que permetien la contemplació del paisatge del Bages des de l'interior de la sala, i que van formar part de la façana exterior del castell.

Actuacions des de l'any 1996


La Diputació de Barcelona, a través el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local, ha actuat al castell de Boixadors des de l'any 1996, i fins a l'any 2010 la inversió per part de la corporació ha estat de 32.000 € l'any, que suposa en total 450.000 €. Aquesta inversió ha fet possible dur a terme la investigació històrica i l'excavació arqueològica per al coneixement del monument, la consolidació parcial de les restes del castell i l'adequació per a les visites públiques del monument.

Per la seva banda, el Ministeri de Foment, a través de l'1% Cultural, va invertir-hi l'any 2009 91.000 €, suport econòmic que sumat a la inversió de la Diputació va donar una forta empenta per a la recuperació del castell.

El conjunt ja va ser restaurat inicialment els anys 1971-73.

Un castell de la Marca Hispànica


El castell de Boixadors, situat a l'extrem occidental de la serra de Castelltallat, es troba documentat ja l'any 1085 i formava part del sistema de defensa entre la Marca Hispànica i el Califat de Còrdova. Originalment estava format per una torre de vigia romànica, entorn la qual es van anar construint dependències diverses a partir dels segles XIII i XIV. Als segles XIV i XV es va realitzar una ampliació de la fortalesa. Entre els segles XVI i XVII, el castell es va anar reforçant en el seu perímetre, fins que al llarg del segle XIX es va convertir en una masia que va estar habitada fins a mitjan segle XX.

La torre consta de tres pisos, els dos superiors coberts amb falses cúpules de pedra, i s'hi accedeix per dues portes obertes al primer i segon pis, aquesta darrera segurament d'època posterior. També hi ha una finestra espitllerada. El casal senyorial té una gran sala amb arcs ogivals i un portal adovellat.

Al costat, s'alça l'església avui anomenada de Sant Pere del Castell de Boixadors. El conjunt està voltat de serres que s'enlairen fins a cotes que superen els 800 metres i que estructuren un conjunt de petites valls, agrestes i boscoses, plenes de torrents i rierols.

L'Ajuntament de Sant Pere Sallavinera realitza visites guiades gratuïtes a aquest monument, des de l'any 2000, el primer diumenge de cada mes. en els períodes de primavera, estiu i tardor (8 mesos), amb una afluència d'unes 800 persones l'any (25 persones per visita).


Compartit per somsegarra.cat

    Home page | Realització: cdnet