versió per imprimir

La CUP de Torà davant les pròximes eleccions municipals

Noticia

<< Tornar   dijous, 12 de Febrer de 2015 Torà    Autor: CUP Torà Carta oberta de l’Assemblea de la CUP de Torà davant les pròximes eleccions municipals

Cliqueu a les imatges per ampliar-les
La CUP de Torà davant les pròximes eleccions municipals
Autor: CUP Torà
El 1999 la CUP va presentar-se per primer cop en unes eleccions municipals a Torà. En la seva presentació la CUP de Torà es definia com una “candidatura alternativa, independent, d’esquerres, independentista i ecologista”, amb voluntat de combatre “el monopartidisme, el conformisme i el desinterès generalitzat pels temes que afecten el conjunt del poble”.

Ja han passat setze anys des d’aquella presentació. La CUP de Torà ja no és una de les poques candidatures municipals de l’esquerra independentista que en aquells moments hi havia al país, sinó que arreu la CUP ha crescut organitzativament, fins a convertir-se en una organització nacional, amb prop de 150 assemblees locals, més de cent regidors i amb presència per primer cop al Parlament de Catalunya.

Paradoxalment, el moment en el qual la CUP té més presència a nivell nacional, i la lluita per la independència i les diferents lluites socials estan en moments més àlgids, és quan més probable sembla la pèrdua de la seva representació a l’ajuntament de Torà. És en moments com aquest, en què cal prendre decisions, que toca fer balanç.

Han servit d’alguna cosa aquests setze anys de lluita municipal?

És difícil valorar la presència de la CUP a l’ajuntament de Torà durant tots aquests anys per diversos motius:

En primer lloc perquè, lògicament, nosaltres no podem ser objectius a l’hora de jutjar el paper que hem jugat nosaltres mateixos. Això cal fer-ho des de fora, des del carrer, d’on molt sovint –i això també és, en part, culpa nostra- no transcendeix la informació del que passa a dins de l’ajuntament, de què es discuteix i de qui defensa què.

En segon lloc perquè no sabem què hauria passat si la CUP no hi hagués sigut. En aquest sentit cal recordar que són molts i molt variats (drets nacionals, defensa del territori, de la llengua i la cultura, campanyes antirepresives, etc.. ) els temes sobre els quals l’Ajuntament de Torà s’ha hagut de posicionar, sovint per unanimitat, després que la CUP els portés al ple en forma de mocions, però també que hem hagut de lluitar, molts cops sense sortir-nos-en, per temes que haurien d’estar més que assumits per tothom (com la participació ciutadana, la transparència de la gestió municipal i el dret a la informació, la contractació mitjançant concurs o l’eliminació de barreres arquitectòniques, etc...)

I finalment perquè durant setze anys han passat moltes coses en tots els àmbits i la nostra capacitat d’incidir en la política municipal ha tingut alts i baixos.

La CUP es presentarà a les eleccions municipals de Torà del 24 de maig?

La decisió de l’assemblea local és de no presentar-nos a les eleccions municipals. En les condicions actuals no ens podem presentar. A l’assemblea no som prou gent per a fer una llista, ni volem només gent per a fer una llista, ni tenim intenció d’anar a convèncer ningú per a que s’hi afegeixi. Significa això que ja és definitiu que la CUP no es presentarà a les eleccions municipals de Torà? No exactament; significa que l’assemblea local de la CUP no té previst canviar aquesta decisió i, lògicament, si no la canvia no hi haurà llista a Torà, regalant el nostre petit espai polític a les altres forces polítiques.

Qui, com i quan es pot canviar aquesta decisió?

Si l’assemblea local no té previst canviar la decisió de no presentar-se a les eleccions qui pot canviar-ho? La resposta és senzilla: totes aquelles persones, si és que hi són, que vulguin que la CUP continuï present a la política municipal toranesa. És per això que adrecem aquest escrit a tothom que ha col•laborat amb la CUP al llarg dels anys, a la gent que d’alguna manera o altra s’identifica amb els objectius polítics de l’esquerra independentista i/o que participa del teixit associatiu del municipi, a la gent que ens vota, que ens ha votat o que vol votar-nos...

Si a Torà hi ha gent que vol que la CUP continuï presentant-se a les eleccions cal que aquesta mateixa gent s’hi involucri, que en formi part activament, no només a l’hora de fer la llista sinó participant en les assemblees, debatent i decidint tot allò que s’hagi de defensar a l’ajuntament i al carrer. Si hi ha un nombre suficient persones del municipi que vulgui revocar la decisió de la nostra assemblea local només cal que es posi en contacte amb nosaltres durant les properes setmanes. Insistim, però, que cal que sigui gent amb voluntat de participar. No s’hi val a dir “sí, presenteu-vos, que jo ja us votaré”; tots els missatges de suport que no vagin acompanyats del compromís de participar, com tots els silencis, serviran per a ratificar la decisió de l’assemblea local de la CUP de Torà de no presentar-nos a les eleccions municipals.


Assemblea de Torà de la CUP

Adjunts:  16-anys-(pdf).pdf    Home page | Realització: cdnet