versió per imprimir

Els acusats de Fecsa pels incendis del 1998 diuen que la zona estava

Noticia

<< Tornar   dimecres, 18 de Abril de 2007 Torà    Autor: editor
Els dos càrrecs de Fecsa-Endesa imputats pels incendis del 1998 han admès aquest dimecres que l'entorn de la lí­nia elèctrica on es va iniciar el foc estava "bastant deixat" a causa de la presència d'intrusos que hi abandonaven escombraries, però han insistit que això s'escapava de la seva responsabilitat. L'Ajuntament d'Aguilar de Segarra (Bages) i la resta d'afectats pels incendis del juliol del 1998 a la Catalunya Central acusen els dos responsables de la companyia d'haver causat el més gran dels focs per haver descuidat el manteniment de la lí­nia elèctrica sota la qual aquest es va iniciar, per la qual cosa demanen que siguin condemnats a dos anys de presó cadascun.


En la seva declaració davant el jurat que els jutja, Agustí­n Manuel L. i Francesc Josep A., que l'estiu del 1998 eren cap de zona i cap de manteniment de Fecsa, respectivament, han coincidit a assenyalar que la lí­nia era segura, per la qual cosa no va poder causar el foc, i complia amb la normativa de la Generalitat en matèria d'inspeccions. No obstant això, han admès que l'entorn de la lí­nia d'alta tensió sota la qual va començar l'incendi d'Aguilar de Segarra, que va devastar 25.000 hectàrees, es trobava "bastant deixat" a causa de la presència d'estranys que freqüentaven la zona "a la recerca d'intimitat" i deixaven abandonades deixalles de tota mena.

De fet, quan dos dies després que comencés el foc van acudir els responsables de Fecsa a la zona van trobar restes de cables de terra i aeris, aïlladors de vidre, una llauna de pintura i fins a una ampolla de licor Calisay, objectes la presència dels quals va ser recollida en una acta notarial. Els imputats argumenten que part d'aquests objectes havien estat abandonats per persones que freqüentaven la zona i l'accés dels quals no podia ser controlat per la companyia, i per això consideren que s'escapa de la seva responsabilitat.

Els cables aeris i els aïlladors de vidre trobats pertanyien, segons l'opinió dels processats, a una lí­nia telefònica que travessava aquesta zona i que va quedar calcinada per l'incendi, mentre que els cables de terra van haver de ser tallats i abandonats per vàndals o lladres de fil de coure, han dit. Agustí­n Manuel L., que quan va succeir l'incendi no feia ni vint dies que estava en el càrrec, ha afegit que el corredor situat sota la lí­nia d'alta tensió estava net de vegetació, i que només hi havia alguns troncs tallats a prop de l'estesa procedents d'una tala d'arbres que es va portar a terme poc abans.

Els dos responsables de Fecsa-Endesa han insistit que l'esmentada tala havia estat programada prèviament, i no en resposta a la denúncia que el cos d'Agents Rurals va presentar contra la companyia a l'abril del 1998 per la proximitat d'uns arbres a la lí­nia elèctrica. Segons els imputats, que ara són responsables de zona de Girona i de la Catalunya central, la lí­nia d'alta tensió havia passat el 1995 una inspecció reglamentària d'acord amb la normativa de la Generalitat, que obliga a fer-les cada tres anys, i l'última vegada que la companyia la va revisar va ser al maig o juny del 1998, poc abans que comencés el foc.

El que va ser cap de manteniment de la lí­nia investigada ha aclarit que mai va plantejar cap proposta per millorar l'estat de l'estesa perquè no va creure que calgués, però ha puntualitzat que era competència del cap de distribució garantir-ne les "condicions". Així­ mateix, els processats han destacat que l'anàlisi de la "caixa negra" de la lí­nia elèctrica portada a terme pel Departament d'Indústria va descartar que la lí­nia registrés cap incident durant els dies en què es va desencadenar l'incendi d'Aguilar de Segarra.
Font: TN   + info (enllaç extern)

    Home page | Realització: cdnet