versió per imprimir

Investiguen l'alta mortalitat vegetal en alguns boscos de la Segarra

Noticia

<< Tornar   dissabte 28 juny 2008 Torà    Autor: Sergi Martí­ El Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya està estudiant les causes que han produït la mort de part de la vegetació en una zona de bosc de la comarca de la Segarra i que també afecta als boscos veïns de les comarques de l'Anoia i de la Conca de Barberà.

L'alta mortalitat d'algunes espècies vegetals va llançar l'alarma entre alguns alcaldes dels municipis afectats i això ha portat al Departament de Medi Ambient ha realitzar un estudi sobre les possibles causes d'aquesta mortalitat vegetal i per determinar si va poder haver-se produït algun tipus de contaminació atmosfèrica en aquesta àrea que, segons que ha informat ahir TV3, abraçaria una superfí­cie de 75.000 hectàrees. En concret, en aquesta zona la Pinassa és la principal espècie afectada, però poden trobar-se altres tipus de plantes com matolls o romaní­ afectats, fins a arribar a la quinzena d'espècies afectades.

Des de Medi Ambient s'atribueix aquesta alta mortalitat en aquesta zona boscosa en la que limiten les comarques de la Segarra, l'Anoia i la Conca de Barberà a la sequera extrema que va patir el paí­s abans de la primavera. Fonts del Departament asseguren que els boscos han patit un llarg perí­ode de sequera que es va extremar en els últims mesos, abans que arribés la primavera i les pluges, i això ha provocat que la vegetació s'hagi debilitat, morint alguns exemplars i emmalaltint altres.

Ara Medi Ambient està estudiant com reaccionen aquests boscos davant l'aigua caiguda durant el perí­ode primaveral per saber si es recuperen els arbres malalts i si se'n va restablint la vegetació.

En tot cas, des del Govern de la Generalitat van assegurar ahir que està descartat que la causa d'aquesta situació sigui un un focus de contaminació atmosfèrica ja que, davant la preocupació dels alcaldes de la zona, s'han realitzat diferents proves i de moment no hi ha res que doni consistència a aquesta tesi. Tot i així­, està previst que les investigacions continuïn, i en algunes zones seran més exhaustives.

A més, el Departament de Medi Ambient va explicar que aquesta situació s'està vivint en altres punts del territori català com en el Bages o a la Vallès Oriental, on també s'ha detectat alts í­ndexs de mortalitat vegetal i que s'es culpa d'igual forma al llarg perí­ode de sequera que han viscut aquests boscos.

Però segons que ha informat la televisió catalana, els alcaldes de la zona i els tècnics forestals no accepten la sequera com a principal causa d'aquest succés ja que consideren que aquesta passada primavera han caigut a la zona més de 300 litres per metres quadrat i que la majoria dels arbres morts es troben en zones ombrí­voles.

Per aquesta raó, els alcaldes pròxims a la zona afectada demanen a la Generalitat conèixer com més aviat millor els resultats de l'analí­tica de contaminació i demanen, que si cal, es prenguin les mesures adequades. També volen conèixer si hi ha perill per a les persones i per als cultius de la zona.

Així­ ho manifestà l'alcalde de Pujalt, a l'Anoia, Antoni de Solà, que assegura que en un principi es va pensar que era la sequera però que després de la pluges dels últims mesos ha seguit la mortalitat assolint en alguns punts el 35 i 40 per cent dels arbres i que ja es comença a notar també en els roures. De Solà demana que no es descarti ni s'afirmi res fins acabar totes les investigacions.
Font: La Mañana Digital   + info (enllaç extern)

    Home page | Realització: cdnet