versió per imprimir

L'Associació del Patrimoni Artístic i Cultural de Torà guardonada amb el novè premi Sikarra

Noticia

<< Tornar   dijous 12 març 2020 Torà    Autor: fòrum l'espitllera Pel manteniment i projecció del patrimoni de la vall del Llobregós durant més de 40 anys

Cliqueu a les imatges per ampliar-les
L'Associació del Patrimoni Artístic i Cultural de Torà guardonada amb el novè premi Sikarra
Autor: apact

GR 170 Vall del Llobregós
Autor: apact

Caminada popular de de Torà
Autor: xavi sunyer

Caminada popular de de Torà
Autor: ja vilalta

Exposició en motiu dels 40 anys de l'Associació del Patrimoni Artístic i Cultural de Torà
Autor: ramon sunyer

Revista Llobregós Informatiu
Autor: ramon sunyer

Exposició a Cal Gegó
Autor: ramon sunyer

Museu Cal Gegó
Autor: ramon sunyer

Museu del Pa
Autor: ramon sunyer

L’ajuntament va retre tribut a la seva trajectòria la passada festa major
Autor: ramon sunyer

El Cós de Sant Gil
Autor: jan closa

El grup Patac Teatre
Autor: apact
La Fundació Jordi Cases i Llebot i el Fòrum l’Espitllera, organitzadors del Premi Sikarra, guardonaran en la novena edició del certamen l’Associació de Patrimoni Artístic i Cultural de Torà (APACT). Així es va decidir dissabte per votació en una reunió que va tenir lloc a l’Astor.

L'Associació del Patrimoni Artístic i Cultural de Torà (APACT) , entitat fundada per l’historiador toranès Jaume Coberó l’any 1979, té una dilatada trajectòria en la recuperació i la posada en valor del patrimoni històric de la Vall del Llobregós. Pel que fa a la difusió del patrimoni, en destaca la Caminada Popular de Torà que organitzen des de fa 39 anys, però també en destaca per la dinamització i suport a les festes més emblemàtiques de la capital del Llobregós com són el Brut i la Bruta, el Roser, Santa Àgueda. La recuperació el 1995 de la tradició de la cursa Cós de Sant Gil. També ha promogut el sender GR 170 'Vall del Llobregós' del qual en fa la senyalització i el manteniment. A més dels volums editats pel seu impulsor Jaume Coberó, també ha deixat petjada en el treball de l’Inventari del patrimoni arqueològic, arquitectònic i artístic de Torà, i en l’edició de la revista local bimensual Llobregós Informatiu.

L’any 1980 va liderar una subscripció popular per adquirir l’antiga església del convent de Sant Antoni de Pàdua i va portar a terme les obres de reforma i condicionament d’aquest monument que avui és utilitzat com a local cultural del municipi.

Pel que fa a la recuperació d’espais, l'any 1979 va fer la neteja i restauració del forn medieval; el 1983 va condicionar el recinte per a poder ser visitat com Museu del Pa de Torà. També gestiona l'espai Cal Gegó que dona cabuda a exposicions i com a museu de la vila.

La tasca que des del voluntariat que ha portat a terme l’APACT fa que avui sigui un referent cultural a la vall del Llobregós. Recentment, ha incorporat el grup Patac Teatre. El passat 29 d’agost, en el decurs de les festes locals, l’ajuntament de Torà va retre tribut a la seva trajectòria.

Arran de la situació d'emergència sanitària, l'acte de lliurament del Premi previst per al 21 de març s'ajorna per a més endavant

El guardó és una escultura de l’artista Anna Marín-Gálvez que reprodueix en una grisalla el motiu del revers de la moneda Sikarra, documentada de fa 2300 anys, adquirida per les dues entitats promotores del Premi i que s’exposa al Museu Comarcal de Cervera.

El premi Sikarra es lliura a persones i entitats per la seva contribució en la divulgació, estudi, projecció, justícia i cohesió social de la Segarra. En anteriors edicions ha estat atorgat a l'Agrupació Seny Major de Cervera l'Associació Cultural Baixa Segarra, la poetessa cerverina Rosa Fabregat, la Cooperativa La Garbiana de Tarroja de Segarra, la Cooperativa l'Olivera de Vallbona de les Monges, l’entitat Càritas Diocesana de Cervera, els Amics de l’Arquitectura Popular i l’activista cultural cerverí Armand Forcat.


Compartit per somsegarra.cat

    Home page | Realització: cdnet