versió per imprimir

L'alcalde de Pinós retira el projecte de l'abocador per la «radical oposició»

Noticia

<< Tornar   divendres, 27 de Febrer de 2009 Torà    Autor: DAMIí€ VICENS
L'alcalde de Pinós, Josep Isanta, ha pres la decisió de no tirar endavant el projecte de construcció d'un abocador al municipi. El motiu és 'la radical oposició d'alguns alcaldes i veïns, que m'han amenaçat d'organitzar manifestacions que portarien a una ruptura social, que no vull de cap maneraÂ'.

Des que Isanta va convocar la sessió informativa, a principi de febrer, en què anunciava la iniciativa d'un 'dipòsit controlat de residus no perillosos', han anat sorgint diverses veus en contra. A Pinós mateix ja s'estava gestant una plataforma d'oposició al projecte, mentre que cinc alcaldes dels municipis del voltant havien signat, recentment, un document en què feien pública la seva disconformitat amb l'abocador. Precisament, ha estat aquesta posició de la Molsosa, Torà, Calaf, Calonge de Segarra i Castellfollit de Riubregós, el que ha fet decidir l'alcalde de Pinós a fer-se enrere, definitivament, de les seves intencions.

Isanta assegura que la Generalitat estava disposada a proporcionar un pla director a aquests municipis de l'entorn per sufragar moltes de les mancances que haguessin proposat. Ara, segons l'alcalde de Pinós, 'ja no hi ha res a fer' i 's'ha perdut l'oportunitat de guanyar 200 milions de pessetes l'any'. Isanta explica que estava disposat al diàleg, que volia 'obrir un debat de gran envergadura», perquè es tractava d'un dipòsit «totalment controlatÂ'. L'alcalde de Pinós vol deixar clar que 'era una iniciativa i no un projecte' i que la instal·lació 'no implicava cap risc per a la salut ni per al medi ambient, ja que en aquest tipus de dipòsits no es poden admetre de cap manera residus d'agricultura, d'escorxadors, de la indústria alimentària, orgànics o inorgànics de processos quí­mics i/o residus de recuperació de dissolvents o refrigerants'.

Isanta es mostra convençut que 'tots plegats ens penedirem de no haver tirat endavant aquesta iniciativa, quan veurem que alguna comarca veïna creix i es desenvolupa gràcies, entre altres coses, a iniciatives com la que jo plantejava'. L'alcalde de Pinós encoratja els alcaldes dels municipis veïns 'que s'organitzin i dediquin el mateix esforç i determinació a presentar projectes alternatius per a la millora de la comarca en general'. Isanta diu que tots estem rebent les conseqüències de la despoblació, de la manca d'infraestructures, i hem de fer alguna cosa per canviar aquesta inèrcia'.

L'alcalde de Pinós manté que molts veïns del municipi li havien mostrat el seu suport per tirar endavant el projecte, però que la forta pressió dels ajuntaments del voltant l'ha obligat a retirar la iniciativa.
Font: Regio-7   + info (enllaç extern)

    Home page | Realització: cdnet