versió per imprimir

El Parlament aprova la llei perquè els municipis de Biosca i Torà canviïn de comarca i vegueria

Noticia

<< Tornar   dijous, 9 de Març de 2023 Torà    Autor: editor Caldrà ratificar-la als plens municipals de Torà i Biosca per majoria absoluta després de les municipals del mes de maig

Cliqueu a les imatges per ampliar-les
Vista de la vila
Autor: Ramon Sunyer

vista del poble de Biosca
Autor: Ramon Sunyer
El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimarts la proposició de llei del PSC sobre el canvi d'adscripció de comarca i de vegueria dels municipis de Biosca i Torà. El tràmit s’ha fet per lectura única. La iniciativa ha comptat amb 111 vots a favor (amb el suport del PSC, ERC, Junts, la CUP, En Comú Podem, Ciutadans i el PP) i set abstencions (corresponents a Vox). Actualment, aambdós municipis formen part de la comarca de la Segarra i s'agregaran a la del Solsonès. A conseqüència d'aquesta modificació comarcal, també canvia la vegueria a la qual estan adscrites: passen de la de Lleida a la de la Catalunya Central.

El ple del parlament ha aprovat també una esmena del PSC i Junts perquè la decisió acordada es ratifiqui als plens municipals de Torà i Biosca per majoria absoluta després de les municipals del mes de maig.

La llei també estableix que el Govern s'haurà d'encarregar de 'fixar la distribució dels béns, drets, obligacions, usos públics, aprofitaments, càrregues i personal entre els consells comarcals de la Segarra i el Solsonès'. D'aquesta manera, els empleats públics que actualment formen part del Consell Comarcal de la Segarra seran traspassats al del Solsonès com a 'personal propi d'aquest amb la mateixa vinculació'.

Rebutjades les consultes


D’altra banda, s’han rebutjat les dues esmenes presentades per ERC i la CUP que demanaven de fer una consulta popular abans d’aprovar la llei als municipis de Torà i Biosca perquè els veïns poguessin decidir si volien canviar de comarca o no. Sobre això, la diputada de la CUP Montserrat Vinyets ha criticat que alguns partits hagin rebutjat l’esmena “perquè tenen interessos a escala de còmputs electorals” i “no volen tornar a obrir el meló de les consultes”. “Volen passar el ribot amb tot allò que tingui a veure amb voler votar”, ha lamentat. També ERC, per veu de la diputada Montserrat Fornells, ha dit que hauria estat “més democràtic” que els veïns haguessin votat en una consulta, atès que “és un procés molt important per als municipis”.

Per la seva banda, la diputada de Junts Anna Feliu ha deixat clar que la llei no tanca la porta a fer una consulta més endavant si els ajuntaments ho consideren oportú.
Adjunts:  Llei-4-2023-canvi-adscripcio-comarcal.pdf



    Home page | Realització: cdnet