versió per imprimir

El Banc de Llavors del Pirineu recupera 150 varietats autòctones en perill d'extinció

Noticia

<< Tornar   dissabte 29 maig 2010 Torà    Autor: editor El projecte s'autofinança amb la venda de planter ecològic. Actualment, el banc de llavors està format per 350 espècies, unes 250 diferents i unes 150 locals en perill d'extinció.

Cliqueu a les imatges per ampliar-les
Nens de l'escola d'Alins planten espècies autòctones
Autor: ACN
La iniciativa és de Pau Pàmies,un veí­ d'Aulàs (Pallars Jussà), que porta dos anys dedicant-se a recuperar plantes autòctones de tot el Pirineu. Explica que aquest projecte de recuperació de llavors i arbres té com a objectiu dignificar la feina feta pels nostres avantpassats tornant a crear una xarxa d'intercanvi de llavors i tornar a posar en valor aquestes espècies.

Entre el centenar de les plantes que Pàmies ha recuperat i que més agraeix la gent s'hi troben diferents tomates que ja havien desaparegut com són les varietats: morada, bombilla o poma. El porro i els pebrots del Pirineu són dues espècies recuperades amb un sabor molt especial. Però tot i haver recuperat unes 150 espècies locals en perill d'extinció al seu banc de llavors li falta introduir varietats com la coliflor, el bròquil, espàrrecs, api, cereals o patates.

Pàmies explica que les llavors no tenen un interès comercial i per aquest motiu s'estan perdent. El seu objectiu és preservar les espècies autòctones de cada zona. Pau Pàmies explica que en l'àmbit mundial s'ha perdut el 80% de les espècies agrí­coles xifra igual o superior a les que s'han perdut al Pirineu.

Durant sis mesos a l'any es dedica a localitzar i estudiar el comportament de cada llavor a cada poble per trobar les que millor s'hi adapten i d'aquesta manera tornar-les a introduir als horts i terres de cultiu amb garanties d'èxit. Per autofinançar-se aprofita els mesos de primavera i estiu per vendre planter de les llavors que té i d'aquesta manera donar l'opció a la gent de tornar a introduir aquestes espècies en horts d'autoconsum. El planter que Pàmies ven té el valor afegit que és ecològic.


Actualment al Pirineu hi ha un centenar de persones que de manera voluntària dediquen part del seu temps a millorar i conservar aquestes espècies.
Font: ACN

    Home page | Realització: cdnet