versió per imprimir

Vidauba (Clematis Vitalba L)

Fitxa

<< Tornar   dimecres, 31 de Juliol de 2013 Torà    Autor: editor Planta perenne sarmentosa, tronc estriat amb una escorça que es desprèn a tires; fulles pseudo-compostes amb uns peciols llargs que s'enfilen pels arbres. les flors són blanques, lleugerament oloroses i reunides en panotxa apretada. El fruit és un aqueni lleugerament oprimit i provist d'una cua llarga i plumosa. És acre, d'un sabor fort irritant.

Cliqueu a les imatges per ampliar-les
Vidauba

Vidauba

Clematis Vitalba L.
També coneguda com Manxiula, Vidalba o Clemàtide.

Parts útils: fulles, flors i extremitats.

Recomanada per

  • Neuràlgies: compresa, es bull 1 litre i mig d'aigua amb 20 gr. de fulles seques. Es deixa reposar i s'amara una gasa o un cotó i s'exprimeix lleugerament. S'aplica la compresa sobre la part del cap on radica la neuràlgia, durant uns minuts. Es repeteix l'operació els cops necessaris.

  • Sarna: infusió, s'aboquen 30gr. de flors i extremitats en una tassa gran d'aigua. Es bull 1 minut. Es deixa reposar 10 minuts, es filtra i es pren 2 tasses al dia.

  • Inflamacions dels ganglis, reuma, i erupcions cutànies: s'utilitava antigament a la farmàcia en forma de tintura preparada amb els troncs frescos, les fulles i flors.

Recol·lecció
Floreix de juliol a agost. Quan cauen les flors queden els aquenis que li donen un aspecte blanc vaporós molt bonic.

Localització
Es troba en torrenteres, vores de camps i vinyes.

Fam. Ranunculàcies.

    Home page | Realització: cdnet