versió per imprimir

El Parlament espanyol refusa la llei Sinde

Noticia

<< Tornar   dimecres, 22 de Desembre de 2010 Torà    Autor: editor El PSOE no va rebre el suport de cap grup polí­tic, de manera que la disposició inclosa en la Llei d'economia sostenible va ser rebutjada per 20 vots contra 18.

Cliqueu a les imatges per ampliar-les
internautes
La ministra de Cultura Angeles Gonzalez-Sinde no ha pogut tirar endavant la seva mesura legislativa contra les descàrregues a Internet. El malestar entre els internautes ha culminat aquests últims dies en una sèrie de protestes a mesura que s'apropava la votació de la Llei Sinde.

La comissió d'economia del congrés espanyol va tombar ahir l'anomenada 'llei Sinde', que autoritza a tancar webs amb arxius d'obres regides per drets d'autor i amb enllaços per a descarregar-ne. La votació es va haver d'ajornar tres vegades perquè el PSOE tingués temps de convèncer algun grup parlamentari. Les negociacions no van prosperar i la llei fou rebutjada per 21 vots contraris i 16 de favorables. Ara la llei passarà al senat, on els socialistes provaran d'aconseguir el suport que no han obtingut al congrés.

Durant la seva intervenció el diputat de CiU, Josep Sánchez Llibre, va dir que no donaven suport a la llei perquè no hi havia acord en qüestions fiscals i financeres. Per la diputada d'ICV, Núria Buenaventura, aquesta llei és una puntada de peu al mòdem 'perquè no es poden contraposar els drets d'autor a l'accés a la cultura'. El portaveu d'ERC, Joan Ridao, va titllar la norma de nyap, i d'intent de legislar 'per la porta del darrere'.

La polèmica normativa es va votar separadament de la llei d'economia sostenible, que sí­ que va obtenir l'aval del congrés i que ara passarà al senat.

Llei Sinde, cronologia d'un fracàs


Abril de 2009
Es produeix la renovació del gabinet de Govern. Entre les persones entrants destaca íngeles González-Sinde, com a ministra de Cultura, el nomenament suscita un rebuig immediat a la xarxa.

Desembre 2009
L'Avantprojecte de Llei d'economia sostenible inclou una disposició antidescàrregues, que estableix la creació d'una Comissió de Propietat Intel lectual, dependent del Ministeri de Cultura, destinada a decidir sobre el tancament de pàgines web sense ordre judicial.
Es llança el Manifest "En defensa dels drets fonamentals a Internet".
Reunió infructuosa de la ministra González-Sinde amb una sèrie de blocaires rellevants.

Març de 2010
El projecte de Llei d'economia sostenible és aprovat, i amb ell la disposició ja coneguda com 'Llei Sinde', en forma d'un segon esborrany. La novetat que s'introdueix és la tutela d'un jutge en el procés. La Comissió de Propietat Intel lectual remetrà les denúncies a l'Audiència Nacional, que en un termini de quatre dies decidirà sobre el tancament de les webs.

Agost de 2010
Unes declaracions del president de la Comissió Nacional de les Telecomunicacions (CMT), Reinaldo Rodrí­guez, revelen l'amenaça a la neutralitat de la xarxa a Espanya.

Desembre de 2010
Un cable de WikiLeaks revela les pressions de l'ambaixada dels Estats Units al Govern perquè es fes una llei antidescàrregues.
Protestes massives a Internet. Diumenge tanquen les pàgines de streaming com a forma de protesta, fent que el trànsit baixi sensiblement. Diversos atacs DDoS tiren a baix les pàgines del Congrés i d'alguns partits polí­tics.
La votació del dia 21 és fallida. La Llei d'economia sostenible tira endavant, però el PSOE no rep cap suport per part de la resta de grups per aprovar la disposició coneguda com 'Llei Sinde'.

    Home page | Realització: cdnet