Societat divendres 4 maig 2012 Autor: editor

Demà tindrem la lluna plena més gran de l'any


<< Tornar     

Aquest dissabte, 5 de maig, coincideix amb el perigeu i veurem la lluna plena més gran i més brillant de tot el 2012

Lluna en perigeu
Lluna en perigeu

Aquest dissabte, 5 de maig, coincideix amb el perigeu, el moment de l'any en que hi ha la distància més curta entre la Terra i la Lluna, i veurem la lluna plena més gran i més brillant de tot el 2012. La distància entre la Terra i la Lluna es reduirà a quasi 357.000 km, la mitjana és de 384.000 km, per això la Lluna es veurà un 14% més gran i la seva brillantor serà un 16% superior a la lluna plena normal.

L'òrbita de la Lluna no és perfectament circular. Per aquest motiu hi ha moments de màxima llunyania i de màxima proximitat. La diferència entre els dos moments és aproximadament d'un 3%. El cas contrari succeirà el 28 de novembre del 2012, moment en què la lluna plena coincidirà amb l'apogeu, la més llunyana.

Si volem veure-la en la seva màxima grandària caldrà fer-ho a la sortida o la posta de la lluna.En aquests moments és quan l'atmosfera que embolcalla la Terra produeix un efecte òptim que engrandeix els objectes. El mateix fenòmen que passa amb el moment de la sortida del sol.

Quan la Lluna està al punt de perigeu i a més coincideix amb fase de Lluna plena, sovint se l'anomena 'superlluna', per la seva grandària aparentment més gran del normal. El terme no ha de portar a interpretacions errònies que facin pensar que aconseguirà una grandària desproporcionada.

Un ull nu és incapaç de diferenciar una Lluna en apogeu (màxima distància a la Terra) i una altra en perigeu, encara que a través d'un telescopi sí que es pot apreciar una lleu variació de les seves dimensions respecte a altres Llunes plenes.

La lluna al perigeu és fins a un 14% major i un 30% més brillant -
La lluna al perigeu és fins a un 14% major i un 30% més brillant


Etiquetes: metereologia lluna

Lectures: 1018 Darrera: 12.07.2022

Ho vols compartir?


dilluns 8 agost 2022
Logina

Especials

Canvi de comarca
Gos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)
10 més llegides

Àlbums destacats

XXV Campionat de Catalunya de Clubs de Bitlles Catalanes
XXV Campionat de Catalunya de Clubs de Bitlles Catalanes
65 Fotos
Referèndum 1-Octubre
Referèndum 1-Octubre
34 Fotos
25è aniversari de la Residència Mare de Déu de l'Aguda
25è aniversari de la Residència Mare de Déu de l'Aguda
28 Fotos

Traductor / Translator