Cultura dimecres 22 agost 2018 Autor: somsegarra

Exposició Se'n parlave ...... i n'hi havie. Bruixeria a les terres de Ponent i Pirineu


<< Tornar     
Exposició Se'n parlave ...... i n'hi havie. Bruixeria a les terres de Ponent i Pirineu
Exposició Se'n parlave ...... i n'hi havie. Bruixeria a les terres de Ponent i Pirineu Autor: museu cervera

Del 22 d'agost al 14 d'octubre de 2018, el Museu de Cervera (Carrer Major, 115) presenta l'exposició Se'n parlave ...... i n'hi havie, produïda per la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran. Es tracta d’una mostra itinerant sobre el fenomen de la bruixeria a les Terres de Lleida i al Pirineu, que il·lustra els resultats de la recerca sobre la bruixeria que s’ha dut a terme entre els anys 2015 i el 2017. La inauguració tindrà lloc el proper dimecres 22 d’agost a les 7 de la tarda i comptarà amb l’assistència de l’antropòloga Núria Morelló.

D’entre les principals conclusions de la investigació, portada a terme a les comarques de la Plana de Lleida i al Pirineu, se n’extreu que alguns dels primers judicis europeus sobre bruixeria van ser al Pirineu, concretament a les Valls d’Àneu i que les dones acusades de bruixeria a Catalunya eren assenyalades i perseguides pels seus veïns i no per la Inquisició, al contrari del que es pensava fins ara. La ‘fama de bruixa’ s’heretava per via materna i mentre que al Pirineu la cacera de bruixes era recurrent, a les comarques de la Plana era puntual. A més, la recerca situa els últims records de la bruixeria en els anys 50; encara hi ha testimonis vius que recorden alguna pràctica, hi ha gent que hi creu i fins i tot, evita parlar-ne per por.

Entre els materials que s’hi poden trobar, hi ha testimonis de persones que han viscut el fenomen en primera persona, amulets per foragitar o protegir-se de la bruixeria i també documentació sobre els primers judicis.

L’exposició recorrerà els museus de la Xarxa durant dos anys i està adaptada al públic familiar i a les escoles, amb material específic creat expressament a partir dels conceptes que tracta la recerca: la por, les creences populars, el rumor, la injustícia o la intolerància.Etiquetes: exposició bruixeria cervera

Lectures: 23 Darrera: 21.06.2021
Compartit per somsegarra.cat

Ho vols compartir?


dilluns 29 novembre 2021
Logina

Especials

Canvi de comarca
Gos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)
10 més llegides

Àlbums destacats

Exposicions Festa Major Torà 2018
Exposicions Festa Major Torà 2018
65 Fotos
Festa del Brut i la Bruta 2016
Festa del Brut i la Bruta 2016
65 Fotos
Museu fusteria cal Ventureta
Museu fusteria cal Ventureta
15 Fotos

Traductor / Translator