Medi ambient dijous, 26 de Maig de 2011 Autor: editor

Entitats ecologistes exigeixen el tancament d'una empresa de Ribera d'Ondara


<< Tornar     

Consideren que l'ampliació prevista per Pet Food per tractar residus de categoria perillosa no s'ajusta a la normativa

L'empresa Pet Food
L'empresa Pet Food Foto: segre

Les entitats ecologistes Ipcena, Grup per a la Defensa del Medi Natural de la Segarra (GDMNS) i Plataforma per a la defensa de la ribera de l'Ondara, demanen el tancament de l'empresa Técnicas de Biointegración SL, del grup Pet Food Ingredients, de Ribera d'Ondara (La Segarra), dedicada al tractament de residus animals. Asseguren que la planta ha rebut autorització per tractar subproductes animals de 'risc', preveu cremar 62.400 tones a l'any d'animals, però que l'empresa no preveu 'separar' suficientment aquesta nova lí­nia d'activitat de l'actual, tal com exigeix la normativa europea. A més, al·leguen que l'empresa s'ubica a prop de granges i que emet fums que generen moltes pudors i molèsties als veïns, 'hipotecant' la seva qualitat de vida i el desenvolupament de l'activitat turí­stica i agrí­cola, des de 2003.

Pet Food és una empresa dedicada a l'elaboració d'aliments per a mascotes. El passat abril va sol·licitar llicència per ampliar les seues instal·lacions a Ribera d'Ondara amb la construcció d'una planta per cremar animals morts de granges, escorxadors i indústries animals per convertir-los en farines animals o greixos. L'obra, segons el projecte, preveu estar acabada d'aquí­ a un any, 'des de l'obtenció de la corresponent autorització ambiental fins a la posada en marxa de la instal·lació'. La planta crearà un total de 25 llocs de treball, 5 d'administració i 20 més per a la planta.

El sistema utilitzat per cremar els animals morts es denomina cocció, que tracta els residus amb temperatures d'entre 100 i 180 graus centí­grads. A Lleida, hi ha altres instal·lacions que es dediquen a l'eliminació de cadàvers d'animals, com Grefacsa (que en aquest cas utilitza el procés d'incineració, amb fins a 2.000 graus) i Echevarrí­a Hermanos (amb llicència també per a cocció). La primera està ubicada al municipi de Térmens i la segona, a Lleida. Totes dos tenen llicència per tractar 129.000 i 52.560 tones a l'any, respectivament. La de Pet Food serà de 62.400 a l'any.

Condemna per delicte ecològic


El màxim responsable del grup Proteí­nas y Grasas Gimeno va ser condemnat l'any 2003 a dos anys de presó i d'inhabilitació per a realitzar activitats industrials dins el ram de la transformació càrnia, a més de pagar una quantiosa multa, com a autor d'un delicte ecològic per fer abocaments nocturns d'aigües residuals sense depurar a l'estany del Remolar, situat dins la reserva natural del Delta del Llobregat. El fet va provocar la contaminació per greixos i amoní­ac dels regs agraris, en un atac graví­ssim a la vida animal i vegetal del lloc, cosa que, afegida a les queixes per males olors i demés molèsties al veïnat, varen comportar que l'empresa optés per abandonar el seu emplaçament de Sant Boi de Llobregat.

Després d'abandonar Sant Boi de Llobregat per una sentència favorable a l'ajuntament, que exigia el cessament cautelar de les activitat de l'obra a causa de les pudors, es va instal·lar a Ribera d'Ondara . Actualment, el grup disposa d'un complex a Sevilla i en projecta un altre a la localitat portuguesa de Mengualde.

Residus carnis - Ribera d’Ondara
Residus carnis


Etiquetes: ecologistes tancament empresa residus carnis ribera d'ondara

Ho vols compartir?