Personatges divendres 25 setembre 2009

Mons. Gil Esteve i Tomàs


<< Tornar     

Torà, 1798 - Tarassona 1860, prelat i bisbe

Mons. Gil Esteve i Tomàs segons pintura de Antonio Martí

Es va doctorar a la Universitat de Cervera i, ordenat sacerdot, va ser vicari general de la diòcesi de Barcelona (1831) i governador de la de Solsona (1846).

El 1848 va beneir el primer ferrocarril de la pení­nsula Ibèrica, entre Barcelona i Mataró. Aquest acte simbòlic denota el seu caràcter i la seva mentalitat oberta.

El mateix any va ser nomenat bisbe de San Juan de Puerto Rico. Prestà grans serveis en aquesta illa i redactà un pla d'estudis que fou aprovat pel Govern de la metròpoli. A més, reconstruí­ la catedral, eixamplà el palau episcopal i reparà 16 esglésies.

Va tornar malalt a la metròpoli i va quedar al servei de l'Arxidiòcesi de Tarragona. Així­, el 10 setembre 1853 va impartir el sagrament de la confirmació als nens de la parròquia de Sant Pere de Reus, entre ells Anton Gaudí­.

Va ser nomenat bisbe de Tarazona (1855-1857) i després de Tortosa (1857-1858), on va fundar el "Butlletí­ Eclesiàstic del Bisbat" i reglamentar la vida del seminari. Va morir al cap de pocs mesos.

El papa Pius IX i la reina Isabel II li van concedir diverses distincions de la Santa Seu i de la monarquia hispana.Etiquetes: personatges eclesiàstics bisbe Puerto Rico

Ho vols compartir?


dilluns 21 setembre 2020
Logina

Especials

Canvi de comarca
Gos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)
10 més llegides

Plànols

Plànol urbà
Plànol nuclis i masies
Són en format PDF i qualitat per imprimir. Us descarregarà l'arxiu a l'escriptori

Traductor / Translator