Plantes remeieres dissabte 22 juny 2013

Consells per a la recol·lecció d'herbes remeieres

Fitxa


<< Tornar     

Recomanacions del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya

Herba de sant joan

A la nit de Sant Joan hi ha la costum de recol·lectar herbes remeieres per a fer licors o remeis casolans, o bé per assecar-les i utilitzar-les durant l'hivern. Es tracta d'un fet tradicional ja que les herbes remeieres, més que collir-les un dia concret,  s'han de collir en un estat fenològic correcte que pot variar d'un any a l'altra. Les herbes no saben de dates, sinó que responen a les condicions ambientals en les que creixen.

El moment ideal per collir herbes remeieres sol ser quan els òrgans vegetals que contenen els principis actius estan en el seu estat òptim i, consegüentment, presenten la major riquesa d'aquests compostos responsables de la seva activitat. A tall d'exemple, si es vol recol·lectar pericó o herba de Sant Joan, cal saber que on hi ha la major concentració dels principis actius és a les flors i després a les fulles. Així­, caldrà collir la part superior de la planta quan estigui plenament florida. Altres espècies que també s'han de collir florides són l'espí­gol, l'àrnica, la farigola, el romaní­, el te de roca, la rosella, la calèndula o la malva, coincidint o no amb la nit de Sant Joan.

Així­, d'aquestes espècies té sentit recol·lectar només les flors o la part superior de la planta utilitzant unes tisores podadores que facin uns talls nets a les tiges. Arrencar la mata de soca-rel no és recomanable, ja que l'arrel no es farà servir i s'haurà eliminat una planta que l'any vinent hauria tornat a florir i que no tornarà a viure, provocant que, any rere any, hi hagi cada cops menys plantes florides per poder collir.

Una altra recomanació és no recol·lectar totes les plantes que hi hagi en un determinat indret i recol·lectar una petita porció de cada planta. Tant d'una manera com de l'altra garantim que les plantes romanguin sobre el terreny, es multipliquin i contribueixin a mantenir les poblacions silvestres.

Aquesta pràctica de recol·lecció selectiva s'ha d'aplicar sempre, sigui quin sigui l'òrgan que es culli. Per exemple, si es cullen fruits o llavors com ara gavarres o nabius, comí­ o matafaluga, és important deixar una part d'aquests a la planta, que a més de contribuir a la multiplicació serviran també d'aliment per aquells éssers vius que els aprofiten.

Si s'utilitza el sentit comú i es practica la recol·lecció silvestre amb seny i moderació no hi ha cap problema per gaudir d'aquestes herbes que tants beneficis ens ofereixen.

Orenga -
Orenga
Herba de sant joan -
Herba de sant joan
Vols veure més fotos?


Etiquetes: consells recol·lectar plantes remeieres medicinals torà segarra

Ho vols compartir?


dimecres 23 octubre 2019
Logina

Especials

Canvi de comarca
Gos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)

Informacions Destacades

1 Consells per a la recol·lecció d'herbes remeieres
2 Usos i aplicacions de les plantes alimentàries, medicinals i cosmètiques de la Segarra
3 Presentació plantes remeires
10 més llegides

Àlbums destacats

Plantes medicinals
Plantes medicinals
120 Fotos

Traductor / Translator