Medi ambient dimarts, 20 de Novembre de 2012 Autor: Jaume Moya

L’oposició als projectes de prospeccions d’hidrocarburs s’organitza a la Catalunya interior


<< Tornar     

La tècnica habitualment emprada en aquestes explotacions, dita de fractura hidràulica o “'racking, ha estat ja prohibida a França, Alemània, Holanda i Bulgària

Sant Ramon és un dels termes municipals inclosos en el jaciment anomenat Darwin
Sant Ramon és un dels termes municipals inclosos en el jaciment anomenat Darwin Foto: Google maps

El Fòrum l’Espitllera ha presentat davant la Direcció General d’Energia i Mines un document de més de vint pàgines instant a la Generalitat a denegar l’autorització per a fer les prospeccions de petroli i gas demanades per l’empresa Montero Energy. Aquest document defensa una política de planificació correcta per la Segarra, amb l’exigència d’un model de desenvolupament i explotació sostenibles i compatibles amb la preservació de la salut i la qualitat de vida de la gent del territori, el paisatge i el medi ambient i el foment de dinàmiques econòmiques pròpies de la comarca.

Les al•legacions denuncien l’enorme consum d’aigua necessari per aquest tipus d’activitats, juntament amb els riscos de contaminació directa de l’aire i dels aqüífers causats pel gas alliberat i els additius químics emprats. De la mateixa forma, s’esmenten les possibles conseqüències d’un augment substancial dels moviments sísmics, a banda dels danys en superfície, tant per la proliferació de torres d’extracció com pel vessament d’aigües residuals contaminades i fangs tòxics, els residus volàtils que danyarien les explotacions agràries i ramaderes i la corresponent pèrdua de qualitat dels productes agroalimentaris. La tècnica habitualment emprada en aquestes explotacions, dita de fractura hidràulica o “fracking”, ha estat ja prohibida a França, Alemània, Holanda i Bulgària i, també a Espanya, el autonòmic de Govern de Cantàbria n’està tramitant la prohibició. També s’assenyala la baixa qualificació i la precarietat dels llocs de treballs proposats per les promotores, la nul•la informació del projecte i dels seus detalls tècnics entre les autoritats i els organismes comarcals i municipals, la seva incompatibilitat amb els principis de planificació energètica i la conflictivitat social que aquesta tècnica ja ha generat arreu.

El document ha estat també distribuït als consells comarcals de la Segarra, el Solsonès, l’Anoia, l’Urgell i la Noguera, afectats per la sol•licitud, i als trenta-set municipis contemplats al projecte, així com a mig centenar d’entitats i col•lectius de les cinc comarques. En aquest sentit, el ple de l’Ajuntament de Torà ha estat el primer a aprovar una moció contrària al projecte. D’altres consistoris i entitats, entre les quals hi ha GDMNS - Ecologistes de la Segarra, Slow Food, l’Associació Espai Llobregós o l’Ajuntament de Torrefeta i Florejacs han anunciat que se sumaran a les al•legacions contràries a la petició.

Per coordinar tota l’acció, el Fòrum l’Espitllera, el GDMNS i el Grup de Defensa del Ter han convocat per aquest dissabte 24 a Cervera una trobada d’entitats, col•lectius i representants públics on es parlarà de l’amenaça de la fractura hidràulica i les seves derivades i es traçarà un full de ruta comú per a fer-ne front des de la societat civil i les administracions implicades.

Podeu accedir al document íntegre d'al·legacions presentat

Perímetre de la zona Darwin -
Perímetre de la zona Darwin
Foto: Fòrum Espitllera
El terme municipal de La Molsosa és un altre dels inclosos - La Molsosa
El terme municipal de La Molsosa és un altre dels inclosos

Adjunts:   text-document-al·legacions.doc  + info (enllaç extern)

Etiquetes: fractura hidràulica entitats oposició
Compartit per somsegarra.cat

Ho vols compartir?


divendres, 19 de Abril de 2024
Logina

Especials

Canvi de comarca
Gos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)
10 més llegides

Àlbums destacats

El Llanera
El Llanera
119 Fotos
Flora i fauna
Flora i fauna
86 Fotos