Agricultura dijous, 13 de Octubre de 2011 Autor: editor

La nova PAC reservarà el 30% de les ajudes a les bones pràctiques mediambientals


<< Tornar     

La proposta de la Comissió Europea per a la reforma de la Polí­tica Agrària Comuna (PAC) es debatrà en els propers mesos i està previst que entri en vigor el 2014 amb una vigència de sis anys.

Camps de cereals segarrencs
Camps de cereals segarrencs Foto: Ramon Sunyer

L'eurocomissari d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Dacian Ciolos, ha presentat aquest dimecres al Parlament Europeu la proposta de la Comissió Europea per a la reforma de la Polí­tica Agrària Comuna (PAC).

Ciolos ha defensat que la reforma vol subvencionar només €˜l'agricultor actiu' i €˜verd' i no el €˜de sofà' ni els €˜aeroports i camps de golf'. Així­ doncs, les ajudes de la nova PAC estaran vinculades a €˜la superfí­cie agrí­cola' conreada, €˜amb el 2014 com a any de referència'.€˜Dubto molt seriosament que els aeroports o camps de golf necessitin una ajuda a la renda agrí­cola', ha criticat l'eurocomissari Ciolos, decidit a subvencionar només "els pagesos actius, que tinguin una producció tangible". 

A més, la nova PAC reservarà el 30% de les ajudes a les bones pràctiques mediambientals, com el guaret ecològic, les pastures permanents o la rotació de cultius. €˜No suposarà cap carrega desproporcionada per als pagesos ni les administracions', ha assegurat Ciolos, convençut que amb accions €˜senzilles' els agricultors aconseguiran netejar la seva imatge de les €˜constants acusacions de contaminació'. Espanya és el tercer principal beneficiari de la PAC, amb uns 7.500 milions anuals, així­ que podria ser dels més perjudicats.

Preocupació a Unió de Pagesos


El coordinador territorial d'UP a Lleida, Josep Cabré, ha assegurat que els pagesos i ramaders catalans consideren negativa la nova proposta de reforma de la PAC (Polí­tica Agrí­cola Comuna) 'perquè no acaba donant resposta als problemes que tenim'. La reforma de la nova polí­tica agrària ha estat aprovada aquest dimecres a Brusel·les. 
Un altre dels punts preocupants per Cabré és que el document parla d'aplicar una mena de 'tarifa plana' perquè tots els productors agrí­coles europeus siguin considerats per igual i 'això provoca un desequilibri' perquè, per exemple, les condicions climàtiques dels països de l'Arc Mediterrani són molt diferents de les condicions que poden tenir els països nòrdics. 

Cabré també ha assenyalat que una de les coses que no contempla la nova PAC i que és 'imprescindible i de justí­cia total per al sector' és que les exigències de nivells de qualitat, control i normativa que es fan actualment als pagesos i ramaders europeus, no s'apliquen als productors de fora. Cabré ha lamentat que actualment això ja passa, i el mercat està ple de productes que arriben sense els controls que passen els europeus i alerta que la nova PAC no té en compte aquesta premissa que representa un 'greuge importantí­ssim' que solucionaria molts problemes de mercat.

Respecte la reforma també s'ha manifestat el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí­, que tem que la nova polí­tica €˜comporti l'abandonament de terres i d'activitat agrària' i rebutja que sigui un €˜cafè per a tothom' i €˜tracti igual tots els països tot i que les seves realitats són molt diferents'.
 
Pelegrí­ ha reclamat al govern espanyol que €˜sigui exigent i contundent en la defensa dels interessos de Catalunya' a Brussel·les i s'ha compromès a €˜utilitzar tots els mitjans a l'abast de la Generalitat' per fer de la PAC €˜un instrument de dinamització econòmica i revitalització del sector agrari'. El conseller d'Agricultura s'ha queixat que la Comissió Europea no hagi fet un anàlisi de les conseqüències €˜no només econòmiques, sinó territorials, socials i mediambientals' que pot representar la nova PAC.

Vinyes a la Noguera - Noguera
Vinyes a la Noguera
Foto: Cultures Trobades de Slow Food


Etiquetes: pac polí­tic agrària comuna pagesos europa

Ho vols compartir?