Agricultura dimecres 21 octubre 2009 Autor: Joan Tort

El 80% d'incendis d'aquest estiu han cremat sòl agrí­cola


<< Tornar     

Les comarques de l'Urgell, la Segarra i la Noguera acaparen la major afectació amb 7.200 hectàrees de cereal malmese. Es tracta del pitjor balanç dels últims cinc anys. Només vuit dels 37 incendis registrats a la Segarra van ser provocats per recol·lectores

Els incendis en finques agrí­coles han marcat la campanya d'estiu, i han acaparat més del 80% de les hectàrees cremades, segons les dades dels Bombers. Aquest balanç suposa que en 2.827 focs de vegetació s'han cremat 8.829 hectàrees i més de 7.200 han estat en sòl agrí­cola.

La majoria van cremar entre finals de juny i principis de juliol i les comarques de l'Urgell, la Segarra i la Noguera són les més perjudicades, amb gairebé la totalitat de les 7.200 hectàrees afectades. Onada de calor, escassetat de pluges i l'assecament del cereal van afavorir aquests focs.

Els Bombers han qualificat la campanya "d'especialment complicada", mentre que el conseller d'Interior, Joan Saura, l'ha definida com a "raonablement positiva" pel que fa a incendis, però "nefasta" per la mort de set bombers, cinc al foc d'Horta de Sant Joan i dos més a Mollet del Vallès. El balanç de Saura, però, contrasta amb unes xifres que situen el 2009 com el pitjor dels darrers cinc anys.

Els Bombers han treballat en 568 incendis en plantacions agrí­coles, dels quals 177 s'han declarat a les comarques lleidatanes, i el 2 de juliol es va haver d'actuar simultàniament en 44. Arran d'aquest allau de focs, Interior va prohibir l'ús de maquinària agrí­cola en set comarques durant un cap de setmana. Una decisió que va provocar les protestes dels pagesos, però que Saura no descarta repetir "en cas d'excepcionalitat", perquè entén que va donar bons resultats. No obstant, Emergències negocia amb les organitzacions agràries una campanya i mesures de prevenció de focs de vegetació agrí­cola que s'anunciaran abans d'un mes.

L'acusació que la maquinària hauria causat la majoria dels incendis es desmunta, ja que els agents rurals van presentar dimecres un primer informe a la Segarra que conclou que només vuit dels 37 incendis registrats a la comarca van ser provocats per recol·lectores. Deu encara estan per determinar i la resta van ser causats per causes diverses (cremes de rostolls, cables elèctrics...).

El foc més important de l'estiu pel que fa a superfí­cie calcinada es va registrar el 17 de juliol prop d'Agramunt (Urgell), amb 5.700 hectàrees cremades i la mort d'un veí­. El segon va cremar 1.140 hectàrees a Horta de Sant Joan i es va saldar amb la mort de 5 efectius dels GRAF i un ferit greu.

Els Bombers han efectuat 24.323 serveis aquest estiu, dels quals 8.093 han estat assistències tècniques, 3.275 accidents de trànsit, 2.827 focs de vegetació, 1.686 incendis de contenidors i 1.263 actuacions de prevenció.Font: avui   + info (enllaç extern)

Etiquetes: agricultura incendis

Lectures: 603 Darrera: 14.05.2021

Ho vols compartir?


dissabte 12 juny 2021
Logina

Especials

Canvi de comarca
Gos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)
10 més llegides

Àlbums destacats

Les Merites a l'estiu
Les Merites a l'estiu
23 Fotos
Segar i batre
Segar i batre
105 Fotos

Traductor / Translator