Societat dilluns, 3 de Gener de 2011 Autor: Xavier Santesmasses

Filtracions d'aigua a la torre de Vallferosa


<< Tornar     

Les obres de rehabilitació realitzades l'any 2009 per l'Incasol en són les causants.

les filtracions afecten el sostre de la torre de Vallferosa
les filtracions afecten el sostre de la torre de Vallferosa Foto: Xavier Sunyer

L'emblemàtica torre medieval de Vallferosa, al municipi de Torà, a la Segarra, té filtracions d'aigua des de fa mesos malgrat les obres de rehabilitació de l'edifici que l'Incasòl va culminar a l'abril del 2009 i que van fer visitable aquesta fortificació del segle X.

L'alcalde, Domènec Oliva, ja ha reclamat en repetides ocasions l'actuació de la Generalitat després que el departament de Cultura redactés un informe que certifica que el problema el van causar les mateixes obres de reforma. Segons Oliva, les deficiències van aparèixer amb les primeres pluges i des de llavors el consistori ha reivindicat sense èxit que les reparin. L'aigua provoca un deteriorament cada vegada més important del recinte a causa de la mala canalització de les aigües pluvials. Segons l'alcalde, si s'haguessin portat a terme les obres de forma immediata s'haurien resolt les filtracions amb facilitat, però ara el cost de la recuperació és cada vegada més elevat pel deteriorament progressiu.

La torre medieval de Vallferosa, de planta cilí­ndrica i amb 32 metres d'alçada, és la més alta de Catalunya. El 1949 va ser declarada bé cultural d'interès nacional. La fortificació manté el seu estat inicial amb l'arrebossat primitiu de les construccions islàmiques. Consta de dos torres, una dins d'una altra, i amb la rehabilitació s'hi van instal·lar escales -un tram exterior de fusta i un d'interior metàl·lic- que permeten accedir fins a la part més alta.

L'Associació de Patrimoni de Torà i el consistori preserven des de fa dècades aquest monument, situat a cavall de la Segarra i el Solsonès. A començaments del 2010 van finalitzar les obres de construcció d'un accés de dos quilòmetres per a vehicles fins a la fortificació. Per evitar espoliacions, l'últim tram del camí­ està tancat i només s'obre els diumenges per a les visites turí­stiques.Font: Segre Etiquetes: obres deficients filtracions torre vallferosa torà

Ho vols compartir?