Societat dimecres 6 abril 2011 Autor: editor

Biosca estrena un radar únic a Europa que fa servir energies renovables


<< Tornar     

El Servei Català de Trànsit (SCT) ha posat en marxa a Biosca (la Segarra) i en perí­ode de proves un nou model de radar pioner a Europa que combina l'energia solar i l'eòlica, de manera que es pot situar en punts conflictius de les carreteres on no arriba l'electricitat.

el radar funciona amb energies renovables
el radar funciona amb energies renovables

El director de l'SCT, Joan Aregio, va anunciar ahir que fa un mes i mig que estan funcionat, en perí­ode de proves, dos d'aquests radars, situats a l'Arboç (Tarragona) i Biosca (Lleida).

Segons Aregio, el nou sistema té l'avantatge respecte als radars convencionals, que funcionen a partir de l'energia elèctrica, que es poden instal lar, independentment que arribi o no l'electricitat, en el punt exacte on es pretén actuar per combatre la sinistralitat .

El nou radar eolicosolar, del qual no hi ha models iguals a Europa, compta amb una antena d'uns 14 metres, on a mitja alçada figuren entre dos i quatre panells solars i, a sobre de tot, un molí­ de vent amb cinc aspes. El sistema disposa d'un conjunt de bateries que acumulen energia, de manera que el radar té l'autonomia suficient per funcionar a la nit-encara que no bufi el vent-i durant un temps si no apareix el sol ni el vent.

Segons Aregio, està previst que els nous radars comencin a sancionar d'aquí­ a dos mesos, un cop s'hagi validat que el seu funcionament és correcte.

Una quarta part de les caixes de radars són buides

El combat contra l'excés de velocitat que lliura el Servei Català de Trànsit passarà, entre altres actuacions, per la rotació dels radars de les carreteres. No totes les caixes instal·lades tenen cinemòmetres al seu interior. Una de cada quatre és buida i la intenció és mantenir aquesta proporció. S'aprofitarà aquesta quantitat de suports lliures per canviar l'emplaçament d'alguns cinemòmetres de manera que els conductors no sàpiguen quins estan actius i, així­, augmenti l'eficàcia del control.

Actualment hi ha 200 caixes repartides per la xarxa viària catalana en les que hi ha instal.lats 150 radars. Aquest any s'incorporaran 30 aparells, que va comprar l'anterior Govern. La col.locació de caixes també creixerà per mantenir la proporció entre les quals estan operatives i les que no, segons el director de Trànsit, Joan Aregio.

L'efecte placebo-caixes sense radar-s'ha demostrat eficaç en les vies on s'ha provat. El cas més destacat és el de les rondes de Barcelona, on l'accidentalitat va caure radicalment arran de la col.locació dels cinemòmetres en emplaçaments rotatoris. Trànsit està ultimant l'estudi de les actuals ubicacions per determinar quants dispositius es mouran. 'Els que ja no compleixin amb la finalitat d'evitar excessos de velocitat, perquè, per exemple, els conductors ja s'han acostumat, es reubicaran, encara que alguns mantindran la caixa', explica Aregio. Les rotacions es faran cada sis mesos com a mí­nim. 'Descartem perí­odes menors-afegeix-, per a ells ja tenim els radars mòbils'.

Detall dels panells solars i eòlic del radar - Biosca
Detall dels panells solars i eòlic del radar
Situació del radar de Biosca - Biosca
Situació del radar de Biosca


Etiquetes: servei català trànsit radar energies renovables biosca segarra

Lectures: 1179 Darrera: 01.10.2022

Ho vols compartir?