Societat divendres, 1 de Juliol de 2011 Autor: editor

El president de la SGAE, a disposició judicial per apropiació indeguda


<< Tornar     

Antena 3 informa que Teddy Bautista, president de l'entitat, ha sigut detingut per malversació de fons i estafa

Teddy Bautista, president de la SGAE
Teddy Bautista, president de la SGAE

La Guàrdia Civil escorcolla aquest divendres la seu de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE). Fonts de la investigació han informat que, "de moment", no hi ha hagut detencions però, segons informa l'agència de notí­cies Europa Press, la Guàrdia Civil tindria l'ordre de detenir el president de l'entitat, Teddy Bautista, i dues persones més per presumptes delictes de desviació de fons i apropiació indeguda. Tanmateix, les detencions encara no s'han fet.

Dos anys d'investigació per part de la Fiscalia Anticorrupció


La Fiscalia Anticorrupció va denunciar fa unes setmanes la SGAE a l'Audiència Nacional per un suposat desviament de fons en les seves activitats. L'escrit del Ministeri Públic respon a unes diligències que la fiscalia va obrir ara fa dos anys arran d'una denúncia que l'Associació d'Internautes, l'Associació d'Usuaris d'Internet, l'Associació Espanyola de Petites i Mitjanes Empreses d'Informàtica i Noves Tecnologies (APEMIT) i l'Associació Espanyola d'Hostalers Ví­ctimes del Canon (VACHE) van presentar el novembre del 2007.

Els internautes denunciaven que els directius de la SGAE havien format una trama d'empreses filials al voltant a la Societat Digital d'Autors i Editors (SDAE) en què les quantitats recaptades en concepte de gestió de drets d'autor s'invertien en activitats lucratives. Segons aquestes associacions, la Societat General d'Autors i Editors incomplia, així­, 'el mandat legal que exigeix que els drets recaptats es reparteixin de manera equitativa entre les obres i les produccions'. I és que la Societat General d'Autors i Editors estaria destinant els diners recaptats pels drets a mantenir empreses privades, dels seus socis, que 'a més tenen un ànim de lucre prohibit expressament per llei'.

Segons els denunciants, aquestes activitats podrien ser 'constitutives dels delictes d'apropiació indeguda, estafa i frau de subvencions, que serien atribuïbles als responsables de les empreses que haurien portat a terme la malversació' dels seus recursos econòmics i, de manera subsidiària, al Ministeri de Cultura, com a principal fiscalitzador d'aquest tipus d'associacions.

Josep Jover: 'Qui acusava els altres de pirates acaba essent el més gran de tots'


L'advocat Josep Jover va ser l'impulsor de dues de les tres denúncies contra la SGAE. Concretament, va denunciar la SGAE per malversació de diners públics, apropiació indeguda de patrimoni de l'entitat i frau, i calculen que han desaparegut 400 milions d'euros.

L'any 2007, mentre Jover preparava la denúncia contra el cànon, diu que li va arribar informació sobre 'un grup d'empreses que facturaven de la SGAE i que els diners acabaven arribant als principals dirigents de l'entitat'. L'advocat va dur la informació a la fiscalia anti-corrupció, que l'any passat es va posar en contacte amb ell per treballar plegats.

Diu Jover que li ha sorprès l'operació d'avui perquè 'hom pensa que mai passarà', i recorda que el president de la SGAE, Teddy Bautista, 'té dret a poder defensar la seva innocència'. Tanmateix, afirma que, molt probablement, 'si l'actuació de la SGAE hagués tingut un altre caire', no hi hauria hagut ni la sentència sobre el cànon digital ni l'operació d'avui i la investigació que l'acompanya: 'però l'entitat fa uns anys que es comporta amb prepotència davant dels ciutadans. I ara ha resultat que qui acusava els altres de pirates ha acabat essent el més gran dels pirates'.

Aquesta operació arriba l'endemà que l'entitat celebrés eleccions, que ha guanyat de forma àmplia la continuista Candidatura Professional d'Autors i Compositors, CPAC.

Palau Longoria seu de la SGAE a Madrid -
Palau Longoria seu de la SGAE a Madrid


Etiquetes: sgae denúncies malversació llei sinde

Ho vols compartir?