Societat dimarts, 17 de Gener de 2012 Autor: editor

Basf abandona el mercat dels transgènics a Europa


<< Tornar     

L'empresa quí­mica alemanya BASF ha anunciat aquest dilluns que renuncia a desenvolupar i comercialitzar a Europa organismes genèticament modificats

Fulletó sobre la patata Amflora de Basf
Fulletó sobre la patata Amflora de Basf

L'empresa quí­mica alemanya BASF ha anunciat aquest dilluns que renuncia a desenvolupar i comercialitzar a Europa organismes genèticament modificats, entre ells la polèmica patata transgènica 'Amflora', a causa del fort rebuig social a la majoria d'Estats membres i concentrarà les seves activitats de biotecnologia vegetal a Amèrica del Nord i del Sud i a í€sia.

'Estem convençuts que la biotecnologia vegetal és una tecnologia clau per al segle XXI. No obstant això, encara hi ha una manca d'acceptació d'aquesta tecnologia en moltes parts d'Europa-per part de la majoria dels consumidors, agricultors i polí­tics', ha dit el responsable en BASF d'aquest departament, Stefan Marcinowski.
'Per això, no té sentit empresarialment continuar invertint en productes per al cultiu exclusiu en aquest mercat. Ens concentrarem en els atractius mercats per a la biotecnologia vegetal d'Amèrica del Nord i del Sud i del creixent mercat a l'í€sia, ha assenyalat.

La UE va autoritzar l'any passat, tot i la polèmica i l'ampli rebuig social a la majoria d'Estats membres, el cultiu en territori comunitari de la patata transgènica Amflora. BASF ha anunciat que aturarà la seva producció i comercialització.

'BASF admet que els europeus no volen transgènics i per bones raons', s'ha felicitat el responsable d'agricultura de Greenpeace, Marc Contiero, que ha destacat la seva possible impacte en la salut i el medi ambient. 'Els europeus no estan sols en el seu rebuig als aliments genèticament modificats. La retirada de BASF a Amèrica segueix a una sèrie de derrotes per a la indústria en els dos últims anys a la Xina, índia, Filipines, Tailàndia i altres llocs. Al voltant del 90 % dels aliments transgènics es conreen en només 4 països d'Amèrica', ha dit Greenpeace.

La patata Amflora


El grup alemany, número u del sector quí­mic, va obtenir el 2010 l'autorització de comercialitzar a la Unió Europea (UE) Amflora, una patata transgènica reforçada en midó. Però poc temps després, BASF va cultivar en un camp de Amflora a Suècia, per error, una altra de les seves patates OGM, Amadea, que encara no havia estat autoritzada per les autoritats europees. Després de l'escàndol, 'el sentiment europeu cap als transgènics s'ha deteriorat', va manifestar Marcinowski, que no espera un 'canvi ràpid de les mentalitats'.

El mercat de les patates reforçades amb midó, que serveixen en particular per a la indústria del paper, el tèxtil o els adhesius, és relativament restringit fora de la UE, ja que 'en altres parts del món el midó industrial es fabrica amb altres cultius, com el blat de moro ', segons Marcinowski.Etiquetes: cultius transgènics europa

Ho vols compartir?