Societat dijous 9 febrer 2012 Autor: editor

Garzón condemnat a 11 anys d'inhabilitació


<< Tornar     

Fallat el judici per les escoltes del cas Gürtel. El 2003 va ordenar les detencions de tres joves toranesos en aplicació de la llei antiterrorista

El jutge Baltsar Garzón
El jutge Baltsar Garzón

El Tribunal Suprem ha condemnat el jutge Baltasar Garzón a onze anys d'inhabilitació per ordenar interceptar les trucades que van mantenir des de la presó els principals imputats en el "cas Gürtel" amb els seus advocats. Garzón ha estat condemnat per prevaricació. La decisió, que el tribunal ha pres per unanimitat, s'ha comunicat personalment a Garzón, que aquest matí­ ha estat convocat a la seu del Suprem. Poc després de saber la sentència, l'encara jutge de l'Audiència Nacional ha abandonat la seu de l'alt tribunal seriós i sense fer declaracions. El Consell General del Poder Judicial farà efectiva els pròxims dies l'expulsió de Garzón de la carrera judicial.

La sentència assenyala que Garzón va situar "tot el procés penal espanyol, teòricament dotat de les garanties constitucionals i legals pròpies d'un Estat de dret contemporani, al nivell dels sistemes polí­tics i processals caracterí­stics de temps ja superats, [...] admetent pràctiques que en els temps actuals només es troben en els règims totalitaris en què tot es considera vàlid per obtenir la informació que interessa, o se suposa que interessa, a l'Estat". I afegeix que, en adoptar aquesta decisió, "va prescindir de les mí­nimes garanties efectives per als ciutadans i va convertir d'aquesta manera les previsions constitucionals i legals sobre el particular en meres proclamacions buides de contingut".

La inhabilitació es fa pública just l'endemà que quedés vist per a sentència l'altre judici en què Garzón estava imputat, per investigar les morts del franquisme. Garzón va dir que tenia la "consciència tranquil·la".

L'advocat del jutge Baltasar Garzón, Francisco Correa Bocanegra, ha comunicat que el seu client es troba €œdesolat€ per la condemna adjudicada
i ha exposat la seva disconformitat amb la sentència i l'ha qualificat "d'error profund", a més de comunicar la voluntat de Garzón de recórrer la sentència al Tribunal Constitucional i al Tribunal Europeu de Drets Humans "si el seu contingut ho permet".

Un jutge polèmic

Les actuacions de Baltasar Garzón, qualificat per alguns de jutge estrella per la seva notorietat, han estat questionades en diverses ocasions, recordem que va ser ell qui va ordenar les detencions dels tres joves toranesos en aplicació de la llei antiterrorista, l'abril del 2003. Va ser l'artí­fex de la detenció de trenta-vuit persones vinculades al moviment independentista català per presumpta pertinença a l'organització armada Terra Lliure, en dates prèvies a l'inici dels dels Jocs Olí­mpics de Barcelona del 1992. També qui va ordenar el tancament del diari basc Egin, el juliol del 1998, i també d'Egunkaria, l'únic diari que s'editava í­ntegrament en llengua basca

D'altra banda, va investigar Jesús Gil, antic alcalde de Marbella i propietari del Club Atlético de Madrid, per corrupció. Denuncià les accions de José Barrionuevo, Ministre d'Interior del Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE), en relació amb els Grups Antiterroristes d'Alliberament (GAL). Va esdevenir internacionalment conegut en promoure una ordre d'arrest contra l'exdictador xilè Augusto Pinochet per la mort i tortura de ciutadans espanyols durant el seu mandat, i per crim contra la humanitat,

Reaccions de tota mena

Els usuaris de Twitter han inundat la xarxa de microblogs de comentaris sobre la sentència del Tribunal Suprem contra el jutge Baltasar Garzón. L'allau de 'tuit' ha fet que el tema 'Garzón a 11' s'hagi colat entre els temes del moment a Twitter aquest dijous a les 14.30 hores i que ja sigui 'trending Topic' a nivel mundial. Els usuaris estan comentant la sentència, facilitant informació relacionada i debatent. En el tema es poden veure opinions de tota mena, amb dues posicions principals: els que recolzen la sentència i critiquen les escoltes de la trama Gürtel i aquells que lamenten i condemnen la decisió dels jutges.

La Comissió Internacional de Juristes ha qualificat de "deplorable" la decisió del Tribunal Suprem: "La condemna del jutge Garzón en aquest cas és la conclusió deplorable d'un procés penal que mai hauria d'haver-se iniciat", ha manifestat en un comunicat Pedro Nikken, president de la comissió.

La plataforma Solidaris amb Garzón, que acull diverses organitzacions de memòria històrica i familiars de ví­ctimes del franquisme, ha convocat una manifestació aquesta tarda a la Puerta del Sol, a Madrid, per mostrar la seva solidaritat amb el magistrat condemnat pel Tribunal Suprem. "Garzón s'ha convertit en la primera ví­ctima de la trama Gürtel, mentre que Camps ha estat absolt", assenyala l'organització, que diu que la "inhabilitació injusta" del magistrat és una "vergonya".

A los que hoy brindarán con champán

Amb aquest tí­tol la filla del jutge Marí­a Garzón ha contestat avui a tots aquells que s'han alegrat per la inhabilitació del seu pare.
 
'Esta carta está dirigida a todos aquellos que hoy brindarán con champán por la inhabilitación de Baltasar Garzón.

A ustedes, que durante años han vertido insultos y mentiras; a ustedes, que por fin hoy han alcanzado su meta, conseguido su trofeo.

A todos ustedes les diré que jamás nos harán bajar la cabeza, que nunca derramaremos una sola lágrima por su culpa. No les daremos ese gusto.

Nos han tocado, pero no hundido; y lejos de hacernos perder la fe en esta sociedad nos han dado más fuerza para seguir luchando por un mundo en el que la Justicia sea auténtica, sin sectarismos, sin estar guiada por envidias; por acuerdos de pasillo.
Una Justicia que respeta a las ví­ctimas, que aplica la ley sin miedo a las represalias. Una Justicia de verdad, en la que me han enseñado a creer desde que nací­ y que deseo que mi hija, que hoy corretea ajena a todo, conozca y aprenda a querer, a pesar de que ahora haya sido mermada. Un paso atrás que ustedes achacan a Baltasar pero que no es más que el reflejo de su propia condición.

Pero sobre todo, les deseo que este golpe, que ustedes han voceado desde hace años, no se vuelva en contra de nuestra sociedad, por las graves consecuencias que la jurisprudencia sembrada pueda tener.

Ustedes hoy brindarán con champán, pero nosotros lo haremos juntos, cada noche, porque sabemos que mi padre es inocente y que nuestra conciencia Sí está tranquila'.

El jutge Baltsar Garzón amb les Madres de la Plaza de Mayo -
El jutge Baltsar Garzón amb les Madres de la Plaza de Mayo
Manifestació de suport als joves - Torà
Manifestació de suport als joves
Foto: Ramon Sunyer
Actes de suport als joves - Torà
Actes de suport als joves
Foto: Ramon Sunyer
Gran rebuda dels joves a la vila - Torà
Gran rebuda dels joves a la vila
Foto: Ramon Sunyer


Etiquetes: judicis inhabilitació garzón

Lectures: 568 Darrera: 12.08.2022

Ho vols compartir?


dissabte 13 agost 2022
Logina

Especials

Canvi de comarca
Gos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)
10 més llegides

Àlbums destacats

XXV Campionat de Catalunya de Clubs de Bitlles Catalanes
XXV Campionat de Catalunya de Clubs de Bitlles Catalanes
65 Fotos
Referèndum 1-Octubre
Referèndum 1-Octubre
34 Fotos
25è aniversari de la Residència Mare de Déu de l'Aguda
25è aniversari de la Residència Mare de Déu de l'Aguda
28 Fotos

Traductor / Translator