Societat dimarts, 5 de Juny de 2012 Autor: editor

Darrer Trànsit de Venus del segle


<< Tornar     

Aquest dimecres, 6 de juny, es produirà el trànsit de Venus, un fenomen poc freqüent, la propera no serà fins a l’any 2117

Trànsit de Venus del juny de 2004
Trànsit de Venus del juny de 2004 Foto: Benutzer:Klingon

Un trànsit succeeix quan un planeta es posa entre el Sol i la Terra i cobreix una petita part del disc solar observat des de la Terra. Aquest fenomen només es pot produir amb els planetes Venus i Mercuri ja que són els únics que les seves òrbites són inferiors a les de la Terra. A diferència de l’eclipsi, el trànsit de Venus no projecta cap ombra sobre la Terra, però sí que es pot veure una petita taca a dins del disc solar.

El fenomen començarà aquest dimecres a la matinada, a les 0:10h hora oficial a Catalunya i acabarà a les 6:49h del matí. Donat que el Sol sortirà al voltant de les 6:20h i no hi haurà gaire temps per poder observar-lo. Cal mirar-ho amb filtres com en el cas dels eclipsis solars.

Aquest fenomen es poc freqüent ja que les distàncies dins del Sistema Solar són enormes i la probabilitat que la Terra, Venus o Mercuri, i el Sol es posin alineats és molt baixa. De fet el 2004 va ser la darrera vegada que es va poder veure aquest fenomen, i la propera no serà fins a l’any 2117.

Es pot seguir el trànsit des de la pàgina web: Solar Dynamics ObservatoryEtiquetes: metereologia venus

Ho vols compartir?