Societat divendres, 16 de Agost de 2013 Autor: somsegarra

L'Observatori de Pujalt possibilitarà també l'astronomia


<< Tornar     

L'espai disposa ja d'una nova cúpula de cinc metres per al telescopi. El projecte té un pressupost de 300.000 euros

L´Observatori de Pujalt  amb la nova cúpula ja acabada
L´Observatori de Pujalt amb la nova cúpula ja acabada Foto: Observatori

En els darrers dies del mes de juliol s'ha acabat d'instal·lar la cúpula de 5m de diàmetre del que serà  l'Observatori astronòmic de Pujalt i que complementarà les actuals instal·lacions de l'Observatori de Pujalt. En uns mesos s'espera tenir enllestit el muntatge de la resta dels equips necessaris per tal de començar l'activitat astronòmica.

El telescopi, de 50 centímetres de diàmetre, estarà motoritzat i es podrà controlar per ordinador, s'utilitzarà bàsicament per a observacions de segon nivell i d'investigació. Albert Borràs, director de l'observatori, considera que 'suposarà un salt qualitatiu important per a l'observatori, ja que es multipliquen les seves possiblitats i el seu potencial'. Apunta també que, ' es pugui llogar a agrupacions astronòmiques, universitats i investigadors', per tal de rendibilitzar-ne la inversió. També es preveu instal·lar un altre telescopi que permeti observar el Sol i fenòmens com tempestes solars o aurores boreals. L'instrument serà un dels més potents que hi haurà a Catalunya d'ús públic

 El projecte global del parc astronòmic té un pressupost al voltant dels 300.000 euros i disposa d'un ajut de la Unió Europea anomenat LEADER, un dels eixos del Fons Europeu Agrícola per al Desenvolupament Rural, que en subvencionarà el 80%. El cobrament de l'ajut, però, no es rep fins que el projecte estigui finalitzat, de manera que l'Ajuntament de Pujalt és qui ha d'avançar els diners, en un moment complicat per a les arques municipals i per a l'accés al crèdit. És per això que el projecte, iniciat el 2010, ha anat patint pròrrogues i és difícil determinar quan es podrà inaugurar definitivament.


L'observatori està ubicat al petit municipi de Pujalt, a 750 metres sobre el nivell del mar. Hi ha poca contaminació atmosfèrica i lumínica, aspectes bàsics per a unes condicions òptimes per a l'observació astronòmica.

Muntatge de la nova cúpula a l´Observatori de Pujalt possibilitarà també  l´astronomia - Pujalt
Muntatge de la nova cúpula a l´Observatori de Pujalt possibilitarà també l´astronomia
Foto: Observatori


Etiquetes: astronomia telescopi pujalt
Compartit per somsegarra.cat

Ho vols compartir?