Societat dimecres, 11 de Juliol de 2007 Autor: MAR�A JES?S IB��EZ

21 municipis de la Segarra reben aigua molt contaminada


<< Tornar     

El consell comarcal alerta del continu augment de sulfats, nitrats i arsènic. Torà, Ivorra, Biosca i Sanaüja són els pobles que estan en situació més crí­tica

L'ascens de les temperatures i l'augment del consum d'aigua, que és propi d'aquesta època de l'any, han elevat de manera preocupant els í­ndexs de contaminació a la xarxa de subministrament de la Segarra, una comarca que afronta l'estiu sense haver resolt els seus habituals problemes de proveïment. Més de 70 nuclis de població, pertanyents a 21 municipis, corren el risc d'arribar al final de l'estiu amb un subministrament d'aigua d'í­nfima qualitat.

"Els pobles que beuen l'aigua potable extreta de pous, sobretot Torà, Ivorra, Biosca i Sanaüja, són els que passen per la situació més crí­tica", va explicar ahir Jaume Font, cap de servei de l'empresa Gestió d'Aigües de la Segarra, dependent del consell comarcal. En aquestes quatre localitats hi resideixen de forma habitual unes 3.000 persones, però es calcula que la població augmentarà lleugerament l'agost que ve amb l'ocupació de les segones residències.

La disminució dels cabals als aqüí­fers que subministren a aquests municipis ha propiciat "un augment de sulfats, de nitrats i, en alguns casos, d'arsènic" fins a uns nivells que són poc recomanables, va reconèixer Font. "Algunes vegades s'han trobat restes de residus potàsics, que se situen al llindar de la taxa autoritzada per l'Organització Mundial de la Salut", va afegir.

INSTAL.LACIONS AL LíMIT
Els pobles que reben l'aigua "en superfí­cie, és a dir, a través de canals com el d'Urgell, presenten menys problemes de concentracions perquè el subministrament és més abundant", va dir Font. Amb tot, encara que les instal.lacions s'han renovat des del 1992, "la xarxa està al lí­mit", va dir. La solució, va assegurar, no arribarà fins que la comarca rebi aigua potable del canal Segarra-Garrigues, encara en construcció
La sort, va dir Font, "és que els veïns de la comarca estan acostumats a aquestes situacions i saben que no han de beure aigua de l'aixeta". Amb tot, la mateixa força del costum pot suposar, al mateix temps, un problema, "perquè la gent no protesta, es conforma amb el simple fet de poder tenir aigua, encara que no sigui de qualitat", va detallar el responsable de la distribució d'aigua.

De fet, ahir, a Torà, no hi havia cap queixa. "El cabal ha baixat de forma espectacular l'última setmana per la sequera, però de moment no s'han registrat problemes", va manifestar el tècnic de l'empresa Cassa Ramon Pla, l'encarregat del manteniment de la xarxa i de la presa de mostres. Pla va admetre, malgrat tot, que els últims dies s'ha detectat un lleuger augment dels sulfats, encara que va qualificar aquesta circumstància de "pròpia d'aquesta època d'estiu".

Font: El Peri�dico   + info (enllaç extern)

Etiquetes: contaminació aigua potable segarra

Ho vols compartir?