Societat dilluns, 5 de Juliol de 2010 Autor: editor

Comença el curs d'arqueologia de Guissona


<< Tornar     

Avui s'ha iniciat el 4t curs d'arqueologia de la ciutat romana de Iesso a Guissona i que finalitzarà el proper dia 16.

Parc arqueològic Iesso
Parc arqueològic Iesso

El curs compta amb 30 participants de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Castilla-La Manxa, estudiants italians i d'altres de la demarcació de Lleida. Els alumnes faran feina de camp treballant repartits per quatre espais del parc arqueològic: les termes, on s'hi estan excavant els estrats més antics; el 'cardo minor', que era la via d'accés a les termes monumentals; la muralla, que permetrà posar al descobert un extens tram de la muralla que transcorre per la zona nord, i en una casa ubicada fora de la muralla de la ciutat de Iesso.

La ciutat romana de Iesso es troba sota l'actual vila de Guissona, a la comarca de la Segarra. Des de l'any 1990 s'hi desenvolupen treballs de recerca arqueològica per part de la Universitat Autònoma de Barcelona, treballs que sempre han comptat amb la participació d'estudiants universitaris. El curs l'organitzen el Patronat d'arqueologia de Guissona. la Universitat Autònoma de Barcelona i l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica.

Durant el curs hi ha programades diferents conferències, obertes a tothom, que es realitzaran a l'edifici Fassina de Guissona.

Dilluns 5.   
19:00 h Conferencia €œEl projecte del parc arqueològic de Guissona€ a càrrec de l'arquitecte Toni Gironès Saderra

Dimarts 6.
17:00 h. Conferència €œIesso. La Guissona Romana€ a càrrec Dr. Josep Guitart i Dr. Joaquim Pera

Dilluns 12.
18.00 h conferència €œNous estudis d'àmfores: cap als laboratoris virtuals€ a càrrec del Dr. Cesar Carreras Montfort
19:00 h  conferència €œAnàlisi de la xarxa de comunicacions i del transport a la Catalunya romana. Estudis de distribució i mobilitat€ a càrrec del Dr. Pau de Soto

Dimarts 13.
18:00 h  Conferència €œL'estudi dels carrers de la ciutat romana de Iesso€ a càrrec de la Sra. Núria Romani
19:00 h Conferència €œTècniques d'anàlisis de materials del Patrimoni Cultural  a càrrec de la Sra. Africar Picart

Divendres 16.
18:00 h conferència a càrrec Sr.  Xavier Paya  €œIlerda, Fonts i arqueologia d'una ciutat oculta.€

Història de Iesso


Iesso va ser fundada al voltant de l'any 100 aC aprofitant els recursos naturals de la plana de Guissona: l'abundant presència d'aigua mercès als rius Sió i Llobregós, a més a més d'un terreny poc accidentat apte per a l'explotació agrària de les terres properes.

Fou una ciutat romana protegida per una muralla de 2,5 i 3 m d'amplada de la qual es conserva un tram i una torre de defensa. La ciutat, de planta poligonal, tindria entre unes 15 i 18 ha d'extensió, amb un urbanisme regular caracteritzat per una xarxa ortogonal de carrers, d'acord amb els models de les ciutats romanes de l'època. í‰s a dir, la ciutat s'estructuraria a partir de dos carrers principals, el cardo maximus, en direcció de nord a sud, i el decumanus maximus, d'oest a est. Actualment, s'ha trobat la porta nord que obria el cardo maximus que es calcula que faria uns 560 m de llarg. La part sud de la ciutat és encara desconeguda. Per adonar-se de la importància de Iesso cal recordar que Bàrcino (Barcelona) feia a l'època unes 10 ha d'extensió mentre que Tàrraco (Tarragona) tindria unes 70 o \d0 ha.

La muralla protegia un recinte urbà, amb àrees de necròpolis i espais públics i edificis. Actualment es pot visitar, en un parc arqueològic de dues hectàrees, situat a l'extrem nord de la ciutat, edificis privats i espais públics. Pel que fa als edificis privats es pot observar restes de cases del segle I aC, una casa senyorial dels segles I i II dC i restes d'un espai industrial destinat a la producció de vi. Pel que fa a espais públics, les excavacions han posat al descobert restes dels carrers, una porta d'accés, la muralla i una zona termal. Aquesta darrera, a Can Mercadé, composta d'una estructura d'atri amb impluvium (estany que servia per recollir l'aigua de pluja), un frigidarium (o piscina d'aigua freda) de 5 per 3 m i una darrera piscina semicircular.

Iesso va desenvolupar durant més de set segles una important activitat constructiva i comercial i continuà activa fins a l'època visigòtica (s. VI). Se suposa que al segle VIII fou conquerida pels sarraïns, però no és fins al segle XI que es torna a tenir constància històrica de la vila.  + info (enllaç extern)

Etiquetes: arqueologia guissona

Ho vols compartir?