Presó a Estaràs divendres, 13 de Maig de 2005 Autor: Santi Vila Roja

La CUP s'oposa a la construcció d'una presó a la Segarra


<< Tornar     

Les CUP de la Segarra van emetre un comunicat en el que reiteraven el seu rebuig a la construcció d'una presó entre les comarques de la Segarra i l'Alta Segarra, en la confluència dels termes municipals de Pujalt, Estaràs i Sant Ramon.

En el comunicat la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) reitera una vegada més el seu rebuig a la imposició d'una presó a les comarques de la Segarra i l'Alta Segarra, com ja va fer a mitjans d'abril, en el moment en que va circular el rumor sobre aquest projecte, en que la CUP va ser la primera formació polí­tica a pronunciar-s'hi en contra. A més s'indica que les poblacions i les comarques rurals no han d'assumir el cost de problemàtiques generades majoritàriament en les grans aglomeracions urbanes del paí­s i que aquesta utilització arbitrària i irrespectuosa amb el territori rural s'ha produït i es produeix tant amb l'actual govern tripartit suposadament €œcatalanista i d'esquerres€ (PsoE-ERC-ICV) com en l'època en que la dreta regionalista governava la Generalitat principatina (amb o sense suport de la dreta espanyolista).

A més a més la CUP qüestiona la necessitat de construir més centres penitenciaris al nostre paí­s i recorda que les pròpies lleis penitenciàries preveuen que les persones recluses han de complir condemna prop dels seus domicilis -en aquest sentit cal recordar que la major part de la població reclusa del Principat procedeix de la regió metropolitana de Barcelona- i de les seves famí­lies €“que no disposarien de transports públics entre el seu lloc de residència i la ubicació de la presó.

Per tot això en el seu comunicat la CUP:

Manifesta el seu rebuig a la imposició d'aquest centre penitenciari a la zona de la Segarra i l'Alta Segarra.

Dona suport a les accions que s'impulsin des de la Plataforma unitària en contra d'aquest projecte.

Es compromet a participar en la campanya de rebuig a aquesta imposició, ja sigui en els actes organitzats per la Plataforma o per altres organitzacions i col·lectius, i fa una crida al conjunt de la població dels pobles i comarques afectades a participar, de manera ferma i combativa, en aquesta lluita.

Valora positivament els pronunciaments d'institucions i d'alguns partits polí­tics parlamentaris en contra de la presó. Cal tenir molt present, però, que aquests pronunciaments no són per pròpia convicció sinó fruit del rebuig popular i que, per tant, la mobilització no s'ha d'aturar per l'obtenció del suport (teòric) d'algunes institucions locals i comarcals. Al contrari, cal intensificar les mobilitzacions i no deixar la lluita en mans de personatges que, com Bordes, fins fa ben poc es declaraven públicament partidaris de negociar aquesta imposició (a la que fins i tot trobaven avantatges). Cal que aquests polí­tics camaleònics tinguin present que posicionar-se en contra de l'opinió dels veïns i veïnes de les poblacions afectades pot suposar-los un cost important.


Rebutja qualsevol tipus de negociació amb la Generalitat sobre aquesta qüestió. La posició majoritària de la gent dels pobles afectats és suficientment clara per a no haver-hi res a negociar. La CUP entén que els ajuntaments i consells comarcals haurien d'adoptar el compromí­s públic de no acceptar entrar en cap tipus de negociació sobre aquest tema. D'altra banda, en relació a les possibles €œcompensacions€ que l'administració autonòmica pugui prometre als municipis afectats en forma d'infraestructures i creació o millora de serveis públics cal remarcar que els ciutadans i ciutadanes de les zones rurals tenen el dret a tenir serveis i equipaments públics de la mateixa qualitat que els ciutadans i ciutadanes de les zones metropolitanes i, en conseqüència, no han de pagar cap preu suplementari per a uns drets que ja els corresponen.

La posada en marxa de la campanya opositora ha forçat el pronunciament en contra d'aquest projecte de diferents forces polí­tiques, entre elles CiU. Aquest posicionament (tàctic) de la federació regionalista va produir-se €œper unanimitat€ just abans de la constitució de la Plataforma opositora i del dia en que la CUP havia d'iniciar l'enganxada dels seus cartells per aquesta campanya (amb la imatge del que fins aleshores havia estat el màxim propagandista dels €œbeneficis€ de la presó a la comarca: el president de CDC a la Segarra i alcalde de Cervera Salvador Bordes). L'enganxada es va suspendre... de moment.

Font: Indymedia Barcelona   + info (enllaç extern)

Etiquetes: presó segarra cup

Ho vols compartir?