Tutorials dimecres, 23 de Juny de 2010

Sobre el correu brossa (spam)


<< Tornar     

Explicació del funcionament i consells pels usuaris del correu

El correu brossa (SPAM en anglès) són els missatges enviats per un mitjà electrònic, indiscriminadament i massiva, sense el consentiment dels receptors. La seva finalitat generalment és comercial, amb missatges prenent forma d'anunci, tot i que també són freqüents els enganys amb intenció de treure profit econòmic de les ví­ctimes. Tradicionalment els seus mitjans han estat el correu electrònic i els grups de discussió però amb popularització de noves tecnologies de comunicació electrònica l'spam hi ha saltat i el podem trobar en altres mitjans com blogs, wikis, fòrums i similars, missatgeria instantània, etc.

í‰s una pràctica rebutjada per la comunitat d'usuaris d'aquests mitjans tant per les molèsties que causa com per els perjudicis que suposa: a un nivell global és especialment destacable l'augment del tràfic a Internet €“i molt tràfic pot fer anar més lenta la xarxa.

En els darrers anys l'ús del correu brossa s'ha incrementat notablement, donat que enviar-ne a centenars de persones de les quals es coneix l'adreça electrònica és molt fàcil, ràpid i barat. La major part de vegades aquestes adreces s'aconsegueixen per mitjà de virus que s'instal·len a l'ordinador d'un usuari i envien, sense saber-ho, el contingut de la llibreta d'adreces.

Recomanen no contestar mai a l'spam, ja que al remitent li pot servir de confirmació de que l'adreça electrònica existeix i està en ús. Amb la qual cosa, li ho posem molt fàcil.

Com es filtra l'spam?
í‰s per això que existeixen eines per detectar i esborrar el correu brossa abans de baixar el correu electrònic. En un primer estadi aquest filtre el realitza el mateix servidor de correu de viladetora.net, que en funció d'unes regles prefixades, determina si el contingut és susceptible de ser considerat spam. En cas afirmatiu, el diposita en una carpeta especí­fica, spam, i quan descarreguem el correu amb un aplicatiu al nostre ordinador, el contingut d'aquesta carpeta es queda en el servidor.

Com puc veure els missatges spam que he rebut?
Aquesta carpeta només és accessible via correu web, seleccionant l'opció Horde

He de buidar la carpeta spam?
No, es buida sola cada diumenge a la nit

Rebo missatges no desitjats de determinades adreces, com ho puc aturar
La manera més educada seria contestar al remitent dient que no en volem rebre més. O si l'enviament és automàtic des d'una llista, hauria de donar l'opció de donar-se de baixa.
Però com que l'educació no s'observa en molts d'aquests remitents, el millor es etiquetar-los com a no desitjats, la majoria de clients de correu permeten aquesta opció. Si no vols que es descarregui al teu ordinador o que no aparegui a la safata d'entrada del correu web, accedeix al Horde, selecciona el missatge i etiqueta'l com a llista negra. També pots anar directament a Opcions, selecciona filtes Llista negra i entra l'adreça email, pots decidir si s'elimina automàticament o bé el coloqui a una carpeta determinada, p, ex. spam. A partir d'ara els missatges d'aquesta adreça passaran a la carpeta spam.

No rebo els missatges de determinades adreces, com ho puc arreglar
De manera inversa a l'anterior, accedeix al teu compte via webmail, Horde, ves a Opcions, selecciona filtes Llista blanca i entra l'adreça email. A partir d'ara ja rebràs els missatges d'aquesta adreça.

Com a curiositat l'origen de la paraula SPAM prové d'una marca americana de carn de porc enllaunada . Aquesta adquireix l'ús actual amb connotacions de cosa innecessària i sobreabundant a partir d'un esquetx molt popular dels Monty Python, pots veure'l aquí­Etiquetes: servidor ajuda webmail viladetora.net

Ho vols compartir?