Cultura dilluns 27 desembre 2010 Autor: editor

L'estat compra l'arxiu de l'agent literària Carmen Balcells


<< Tornar     

Fonts del Ministeri de Cultura han lloat la decisió de Balcells, que ha venut el seu arxiu per 3 milions d'euros, un preu molt per baix del que es pagaria al mercat¨

Carmen Balcells
Carmen Balcells

El Ministeri de Cultura ha adquirit per 3 milions d'euros l'arxiu de Carmen Balcells, l'agent literària més important de la literatura en castellà, compost per obres originals o manuscrits de premis Nobel com Mario Vargas Llosa o Gabriel Garcí­a Mázquez, segons fonts oficials.

Els documents inclouen tota la història de l'agència des de 1954 fins a l'actualitat. Conté manuscrits i documents dels premis Nobel Mario Vargas Llosa, Gabriel Garcí­a Márquez, Pablo Neruda, Vicente Aleixandre i Camilo José Cela, a més de diversos premis Cervantes i la correspondència d'aquests autors. També hi ha adquisicions de Balcells mateixa, com l'arxiu de Paul Bowles. Tot aquest fons, 2,5 quilòmetres de documents que l'agent tenia repartits en tres magatzems a Barcelona i Cervera, passarà a formar part del patrimoni públic i ja estan a l'Arxiu General de l'Administració, a Alcalá de Henares (Madrid).

El destí­ final de l'arxiu encara no és clar, tot i que les mateixes fonts han apuntat que el fet més probable és que es quedi a Alcalá de Henares i es completi amb llegats i arxius d'altres escriptors ja dipositats en altres institucions. Una de les clàusules de l'acord que va signar Balcells és que l'arxiu havia d'estar unificat en un únic centre. El procés de cessió del qual es durà a terme el pròxim dia 29 de desembre, segons han confirmat fonts del Ministeri.

'La tramitació administrativa ja està feta, així­ com la transacció de pagament. Només falta un últim acte d'intervenció de l'Estat que comprova que la relació entre el que s'ofereix i el que es paga és correcta', ha assegurat avui el director general del Llibre, Arxius i Biblioteques, Rogelio Blanco. Blanco ha lloat tant el 'diàleg fàcil' amb Carme Balcells com la seva trajectòria d'agent literària, que 'en el seu moment' va ser la 'més important'. Per a Blanco, Balcells 'va saber aglutinar l'espai literari iberoamericà i recollir el testimoni que després van prendre els escriptors espanyols.

Correspondència d'Alberti
I entre les joies del llegat, 'que són moltes', ha destacat la correspondència de Balcells amb Rafael Alberti 'plena de dibuixos de l'escriptor' o 'les més de mil caixes amb material de Gabriel Garcí­a Márquez', en les quals es troben 30 obres originals, galerades i fins i tot edicions 'pirata' de les seves obres.
Ara comença el treball d'emmagatzematge i preservació de tot el llegat. 'Ella ha donat un tractament d'arxiu d'empresa i ara nosaltres hem de donar-li un tractament arxiví­stic segons les normes internacionals, però Balcells ha estat tan meticulosa i era tan conscient de la necessitat de preservar tot aquest material que la posada al punt serà fàcil', segons Blanco.
Durant la Setmana dels Nobel 2010, on Vargas Llosa va rebre el premi cotitzat a començaments d'aquest mes, la ministra de Cultura, íngeles González-Sinde, va assegurar que li semblava molt interessant la incorporació al patrimoni espanyol d'aquest llegat, encara que va considerar molt prematur parlar de negociacions.
Ara, amb tot aquest 'riquí­ssim patrimoni' de nou incorporat, Blanco considera que Espanya es reafirma com 'una potència arxiví­stica mundial'' ja que se sumen als documents que el Ministeri de Cultura ja té d'altres autors com José de Echegaray o Jacinto Benavente, també premis Nobel.
I malgrat que les adquisicions recents encara han de passar un procés d'investigació i d'anàlisi per determinar quin material està subjecte a les lleis de protecció de dades, Blanco espera poder posar a la major brevetat possible part d'aquest patrimoni a disposició del públic.

Carmen Balcells Segalà és nascuda a Santa Fe de les Oluges, segarra, el 1930. Per mitjà del poeta de Cervera Jaume Ferran, el 1955 va conèixer els escriptors Joan Ferraté, Gabriel Ferrater, Jaime Gil de Biedma, Carles Barral, Luis Goytisolo i Gay i Josep Maria Castellet. Aleshores treballà per a l'agència literària ACER, que era propietat de Vintila Horia. Quan aquest marxà a Parí­s, fundà l'Agència Literària Carmen Balcells que començà gestionant els drets de traducció d'autors estrangers i d'alguns autors espanyols, com Luis Goytisolo. El 1997 va rebre la Medalla d'Honor de Barcelona. L'any 2005 va ser investida doctora honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona i el 2006 va rebre la Creu de Sant Jordi.

Carmen Balcells a l'entrega del premi Nobel a Vargas Llosa -
Carmen Balcells a l'entrega del premi Nobel a Vargas Llosa


Etiquetes: cultura llegat venda literatura agent literari

Lectures: 698 Darrera: 18.12.2021

Ho vols compartir?


dijous 27 gener 2022
Logina

Especials

Canvi de comarca
Gos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)
10 més llegides

Àlbums destacats

Exposicions Festa Major Torà 2018
Exposicions Festa Major Torà 2018
65 Fotos
Sessió de treball sobre la torre de Vallferosa
Sessió de treball sobre la torre de Vallferosa
36 Fotos
Memorial Stolpersteine a Torà
Memorial Stolpersteine a Torà
18 Fotos

Traductor / Translator