Cultura dissabte, 5 de Març de 2011 Autor: editor

Entra en vigor la llei Sinde


<< Tornar     

La norma que permetrà tancar webs de descàrregues de continguts entra en vigor aquest diumenge, tot i que no serà operativa fins aquest estiu.

La ministra de cultura Angeles Gonzalez-Sinde
La ministra de cultura Angeles Gonzalez-Sinde

La coneguda com a 'llei Sinde', que permetrà per ordre judicial el tancament de pàgines web de descàrrega de continguts il·legals, entra en vigor diumenge, després de la publicació avui al BOE de la Llei d'economia sostenible (LES), de la qual forma part com una de les seves disposicions finals. Ara el ministeri de Cultura iniciarà el desenvolupament normatiu de la llei antidescàrregues, que inclou el reglament i la constitució de la Comissió de Propietat Intel lectual, òrgan encarregat d'examinar les denúncies.

El passat 15 de febrer el Ple del Congrés dels Diputats aprovava aquesta disposició final de la llei d'economia sostenible, coneguda com a llei Sinde, amb 323 vots a favor de PSOE, PP i CiU, 19 en contra de PNB, ERC, BNG , ICV, UPyD i CC, i una abstenció. La llei rebia així­ el suport del 92 per cent de la cambra baixa, que anteriorment l'havia rebutjat (21 de desembre) a la Comissió d'Economia, però que va aconseguir ser rescatada en el tràmit del Senat gràcies a una esmena pactada entre el govern, PP i CiU que reforçava, respecte al text original, les garanties judicials en tot el procés de tancament d'una pàgina web de descàrregues de continguts subjectes a drets d'autor.

Des dels seus inicis l'any 2009, les mobilitzacions a internet i als carrers en contra de la llei Sinde han estat massives, fins i tot prop de 2.000 usuaris de Facebook van donar suport a un manifest en defensa dels drets fonamentals en la xarxa i en contra de les modificacions que proposava la llei. El passat 25 de gener el president de l'Acadèmia de Cinema, ílex de la Iglesia, anunciava la seva dimissió per no estar d'acord amb el pacte assolit entre els partits polí­tics per tirar endavan aquesta llei. Més rencentment també s'ha creat la plataforma Nolesvotes.com per demanar que no es votin els partits que l'han impulsada, PSOE, PP i CiU, a les properes eleccions municipals.

D'altra part les reaccions de les webs afectades ja es comença a notar i , com a exemple, s'ha obert series.ly una web privada de sèries i pel·lí­cules. Disposa de moltí­ssimes sèries i a més a més et pots guardar les teves preferides i marcar els capí­tols vistos. Hi ha també sèries en català i no té el màxim de 72 minuts, que contemplaven altres llocs. Un altre exemple és descarregadirecta.com, també en català. O el clàssic seriesyonkis, que ha passat del domini .es al .com, per evitar la legislació espanyola.

Cartell de Alternativa Jove-Joves d'EUiA contra la llei Sinde -
Cartell de Alternativa Jove-Joves d'EUiA contra la llei Sinde


Etiquetes: cultura llei sinde llei d'economia sostenible boe

Ho vols compartir?