Cultura dijous 7 juliol 2011 Autor: editor

L'investigador Miquel Canals, membre numerari de l'Institut d'Estudis Catalans


<< Tornar     

Miquel Canals , nascut a Torà el 1957, investigador a la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona acaba d'incorporar-se com a membre numerari de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), a la secció de Ciència i Tecnologia i de Filosofia.

Miquel Canals i Artigas, membre numerari de l€™Institut d€™Estudis Catalans
Miquel Canals i Artigas, membre numerari de l€™Institut d€™Estudis Catalans

Miquel Canals i Artigas és catedràtic del Departament d'Estratigrafia, Paleontologia i Geociències Marines i és responsable del Grup de Recerca Consolidat Geociències Marines de la UB. í‰s autor de més de 250 publicacions --entre articles, llibres, capí­tols de llibre, mapes i notes--  bona part de les quals es troben en revistes incloses en el Journal Citation Reports de l'Institut d'Informació Cientí­fica (Institute for Scientific Information, ISI).

Actualment, és el cientí­fic de l'àmbit de les ciències de la terra més citat segons els Essential Science Indicators de l'ISI Web of Knowledge. De les seves aportacions, destaquen, entre d'altres, l'estudi sobre l'evolució de la temperatura a la mar d'Alboran al llarg dels últims 2.500 anys a partir del registre sedimentari i la relació amb els canvis climàtics de l'hemisferi nord, o el descobriment d'evidències d'antigues geleres al fons del mar davant de la pení­nsula Antàrtica i la relació amb els canvis climàtics de l'hemisferi nord.

Canals també és responsable cientí­fic de la campanya Promares - Oasis del Mar, actualment en curs, que estudia els fons marins del litoral català, i és, així­ mateix, el primer autor d'un article que descriu el procés d'enfonsament hivernal d'aigües denses en forma de cascades als canyons submarins del golf del Lleó, al Mediterrani nord-occidental (Nature, 2006), un fenomen també estudiat ara en latituds àrtiques.

Premis i distincions

Distinció de la Generalitat de Catalunya per a la Promoció de la Recerca Universitària, Categoria d'Investigadors Reconeguts (2004).
Premi del Comité Oficial de la International Cartographic Association (ICA) pel 'Mapa del relleu submarí­ de Catalunya', editat per l'ICC (2004).
Premi NOVARE ENDESA d'Energia al GRC en Geociències Marines en la categoria 'Nuevas Energí­as Renovables y Fuentes Energéticas', pel projecte "Herramienta de Apoyo para la Implantación y Gestión de Campos Eólicos en Mar" (2006).
Premi Rei Jaume I a la Protecció del Medi Ambient (2008).
Editor associat d'Oceanologica Acta (1999-03).
Membre del Scientific Advisory Board de Geologica Acta (2008-present).
Membre de l'Alt Consell Consultiu en Investigació, Desenrotllament i Innovació de la Presidència de la Generalitat Valenciana (2008 en endavant).

Mapa general de l'àrea d'estudi de la campanya Promares-Oasis del Mar -
Mapa general de l'àrea d'estudi de la campanya Promares-Oasis del Mar
Foto: GRC Geociències Marines, UB


Etiquetes: investigació iec ub personatges

Ho vols compartir?