Cultura dimarts, 12 de Juliol de 2011 Autor: editor

Premis Nacionals del Ministeri de Cultura 2010


<< Tornar     

Els catalans Josep Maria Castellet, í€ngels Margarit, Lluí­sa Cunillé o 'Kim' entre els guardonats en aquesta edició

Josep Maria Castellet, crí­tic literari
Josep Maria Castellet, crí­tic literari Foto:

Avui s'han lliurat a Lleida els Premis Nacionals que concedeix cada any el Ministeri de Cultura. L'acte ha estat presidit pels Prí­nceps d'Astúries, acompanyats de la ministra de Cultura, íngeles González-Sinde, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell i l'alcalde de la ciutat, í€ngel Ros.


Els guardonats en l'edició de 2010 són els següents:

Premis nacionals del llibre


Lletres Espanyola
Josep Maria Castellet (Barcelona, 1926), guardonat pel conjunt de la seva tasca literària. Crí­tic literari i assagista. Va ser el principal teòric i defensor a Catalunya del 'realisme històric'. L'antologia Poesia catalana del segle XX, coescrita el 1963 amb el crí­tic Joaquim Molas, es considera el 'manifest' d'aquesta tendència. Des de l'any 2006 és degà de la Institució de les Lletres Catalanes.

Poesia
José Marí­a Milers Sall (Vegueta, Las Palmas de Gran Canària, 1921) mort el setembre de 2009. Premiat per la seva obra Quaderns (2000-2009).

Narrativa
Javier Cercas, (Ibahernando, Càceres, 1962), premiat per la seva obra Anatomia d'un instant. í‰s llicenciat i doctor en Filologia Hispànica i professor de literatura espanyola a la Universitat de Girona. La seva obra ha estat traduïda a més de vint llengües.

Assaig
Anjel Lertxundi (Orio, Guipúscoa, 1948), premiat per la seva obra Eskarmentuaren paperak. Escriptor, crí­tic literari, periodista i guionista de televisió. í‰s un dels fundadors de l'Associació d'Escriptors en Llengua Basca i va ser el seu primer president (1982-1985).

Literatura Dramàtica
Lluïsa Cunillé (Badalona, 1961), premiada per la seva obra Aquell aire infinit. Autora teatral, escriu indistintament en castellà i català. La Generalitat de Catalunya li va concedir el Premi Nacional de Teatre el 2007.

Literatura infantil i juvenil
Eliacer Cansino (Sevilla, 1954), premiat per la seva obra Una habitació a Babel. Catedràtic de Filosofia. La seva obra s'ha centrat en la literatura infantil i juvenil.

Millor Traducció
Mauro Armiño (Cereceda, Burgos.1944), premiat per la seva traducció de l'obra Història de la meva vida de Giacomo Casanova. í‰s crí­tic literari, periodista i traductor.

Obra d'un traductor
Adan Kovacsics. (Xile, 1953), premiat pel conjunt de la seva tasca. De procedència hongaresa i nacionalitzat espanyol, va realitzar estudis de filologia romànica, filologia anglesa i filosofia a la Universitat de Viena. La seva tasca de traducció se centra fonamentalment en obres d'autors austrí­acs i hongaresos.

Història d'Espanya
Pablo Fernández Albaladejo, premiat per l'obra La Crisi de la Monarquia. í‰s catedràtic d'Història Moderna a la Universitat Autònoma de Madrid. A la crisi de la monarquia analitza el segle XVII espanyol com un temps de crisi, d'estancament en termes materials i humans i de punt mort polí­tic, encara que no de decadència.

Còmic
Antonio Altarriba (guionista) i Kim (il.lustrador), premiats per la seva obra L'art de volar. Antonio Altarriba (Saragossa, 1952) és guionista i investigador i s'ha especialitzat en l'estudi del còmic. Es va llicenciar en Filologia Francesa i és catedràtic de literatura francesa a la Universitat del Paí­s Basc. El 2002 la seva novela La memòria de la neu va ser guardonada amb el Premi Euskadi de Literatura.

Kim, Joaquim Aubert Puigarnau, (Barcelona, 1941). Els seus primers còmics a la revista musical Vibracions sota la influència del còmic underground dels Estats Units. Ha col.laborat en revistes, com Por Favor, Mata Ratos, Rambla, El Ví­bora i Makoki. El 1995 va ser guardonat amb el Gran Premi del Saló del Còmic de Barcelona, i el 2007 amb el Premi Internacional d'Humor Gat Perich.

Millor Labor Editorial Cultural
Editorial Alba i Editorial Akal, (ex aequo). El Premi Nacional a la Millor Tasca Editorial Cultural té per objecte distingir el conjunt d'una tasca editorial que hagi destacat per la seva aportació destacada i innovadora a la vida cultural espanyola.

Foment de la lectura
El programa Històries de Paper de Ràdio Nacional Andalusia i l'Associació Fira del Llibre de Sevilla. El Premi Nacional al Foment de la Lectura reconeix el paper que diferents persones i entitats, especialment els mitjans de comunicació, exerceixen en el foment de l'hàbit lector.

Il.lustració
Ana Juan, premiada pel conjunt de la seva obra. Llicenciada en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València, és il.lustradora, escriptora i pintora. Ha exposat la seva obra a Ginebra, Madrid, Sevilla, Nova York, València i Barcelona, entre altres ciutats.

Periodisme cultural
Fabricio Caivano, (Barcelona, 1942). Periodista, llicenciat en Dret, i diplomat en Sociologia, especialitat Educació. í‰s editor de la revista CLIJ (Quaderns de Literatura Infantil) .

Premis Nacionals d'Arts Escèniques i Música


Música
Elena Mendoza (Composició) (Sevilla, 1973), guardonada per la seva contribució a la creació musical espanyola en tots els seus camps, la seva aportació a la promoció i internacionalització de la música contemporània espanyola i, especialment, per les seves estrenes el 2009 al Festival de Música d'Alacant de fragments de teatre imaginari (primera part).

Diego Fernández Magdaleno (Interpretació) (Medina de Rioseco, Valladolid, 1971). Premiat per la seva excel.lència com a pianista, la seva constant tasca de promoció de la música espanyola, especialment la contemporània. Ha protagonitzat més de 200 estrenes absolutes d'obres per a piano de més de 60 compositors.

Duo Amaral (Músiques actuals) Format per Eva Amaral i Juan Aguirre guardonat per la seva aportació a la renovació del panorama musical actual, la seva capacitat de traslladar al públic els sentiments de les joves generacions, el seu amor a la música i al seu ofici i l'alta qualitat artí­stica, àmpliament manifestada al llarg de la seva trajectòria, així­ com en el seu últim treball Gat Negre-Drac Vermell. Han ha donat els diners del premi a la Fundació Vicent Ferrer.

Dansa
Rocí­o Molina Cruz (Interpretació) (Màlaga, 1984). Premiada per la seva aportació a la renovació de l'art flamenc i per la seva versatilitat i força com a intèrpret capaç de manejar amb llibertat i valentia els més diversos registres, caracterí­stiques que s'expressen de manera especial en els seus últims treballs Or vell i Quan les pedres volen.

í€ngels Margarit Viñals (Creació) (Terrassa, 1960). Guardonada per la seva trajectòria com a creadora d'un llenguatge coreogràfic i estil propis que no ha deixat d'enriquir amb una constant tasca d'investigació, i pel seu reconeixement internacional i per la seva generositat en la formació de creadors contemporanis. Ha estat guardonada amb premis com el Nacional de Dansa de Catalunya en tres ocasions, el Premi Ciutat de Barcelona de les Arts Escèniques, el 1993, i el Gran Prix del Concurs coreogràfic de Bagnolet, el 1998.

Teatre
Companyia La Zaranda, S.L. per la seva capacitat de conjugar una decidida i compromesa posada en escena i un text global que entronca amb la tradició ibèrica de l'esperpent, a través d'un llenguatge contemporani de gran càrrega poètica, posat de manifest el 2009 en l'espectacle Futurs difunts. La companyia La Zaranda (Teatre inestable de Andalucí­a la Baixa) porta trenta anys girant per Espanya i Amèrica.

Teatre per a la Infància i la Joventut
Companyia Aracaladanza, guardonada pel seu compromí­s amb les arts escèniques per a la infància i la joventut; pel seu treball en l'àmbit del teatre-dansa, basat en una dramatúrgia visual i poètica que apropa el públic infantil als nous llenguatges, per la seva exigència estètica , artí­stica i tècnica, i per la seva projecció nacional i internacional, especialment en el seu espectacle Núvols, de 2009. Entre els seus guardons figuren diversos Premis Max i FETEN.

Circ
Germans ílvarez, per l'alta qualitat del seu número d'equilibristes en la tècnica de doble corda elàstica, i per la seva obertura a les noves formes d'expressió circense, tant en la seva pròpia creació artí­stica com en els espectacles que han promogut des del Circ Sensacions. Miguel i Antonio ílvarez representen la vuitena generació d'una famí­lia de gran tradició circense a Espanya, amb més de 200 anys d'història.

Premis Nacionals de Belles Arts


Fotografia
José Manuel Ballester (Madrid, 1960) premiat per la seva trajectòria personal, procedent de les arts plàstiques i cristal amb rigor en el camp de la fotografia, per la seva singular interpretació de l'espai arquitectònic i la llum, i per la seva aportació destacada a la renovació de les tècniques fotogràfiques. En els anys 1999, 2000 i 2002 va rebre el Premi Nacional de Gravat i les seves obres formen part dels fons del MNCARS, Museu Marugame Hirai d'Art Contemporani Espanyol (Japó) i Museu ARTIUM (Vitoria), entre d'altres.

Disseny de Moda
Paco Rabanne (Passatges, Guipúscoa, 1934), guardonat per ser el dissenyador espanyol de moda viu més universal, per la seva innovació i la seva aportació a tots els àmbits de la cultura del segle XX, creant un nou concepte que escapa a qualsevol classificació convencional, en convertir la moda en expressió plàstica del seu temps. Francisco Rabaneda i Corb va estudiar arquitectura però es va fer modista i desenvolupar a França la seva carrera com a dissenyador. Es va retirar com a creador d'alta costura a l'estiu de 1999.

Restauració i Conservació de Béns Culturals
Rafael Alonso, restaurador del Museu del Prado, per la seva exemplar carrera professional de restaurador i la seva especialització en el coneixement tècnic de l'obra d'El Greco, el que l'ha convertit en un dels màxims referents nacionals i internacionals de l'obra d'aquest artista .

Ciutats Patrimoni de la Humanitat
Oficina de la Ciutat Històrica de Rehabilitació de Santiago de Compostela (Primer Premi), per la seva actuació al Casc Històric de la ciutat, com una continuada intervenció integral modèlica, una filosofia i una manera de procedir en l'actuació arquitectònica i urbaní­stica en els àmbits històrics, mantenint d'una banda seu caràcter monumental i, de l'altra, afavorint la seva habitabilitat.

Ajuntament de Segòvia (Segon premi), pel projecte de rehabilitació de Casa de la Moneda, pel que suposa de recuperació arquitectònica d'un edifici dissenyat per Juan Herrera, per la posada en valor d'aquest patrimoni industrial i de la seva explicació a través de un projecte museogràfic. Es tracta d'una intervenció de gran envergadura tractada de manera respectuosa amb el paisatge, l'arquitectura i la història d'aquest complex arquitectònic.

Premi Nacional d'Indústries Culturals


Premi Nacional de Televisió
23-F, El dia més difí­cil del Rei (minisèrie) i Narcí­s Ibañez Serrador ex-aequo

23-F, El dia més difí­cil del Rei, ha estat premiat en haver recreat esdeveniments històrics amb alt nivell d'exigència i àmplia acceptació de l'audiència. Els dos episodis de la minisèrie de televisió 23-F, El dia més difí­cil del Rei produïda per Alea Docs & Films per a TVE i TVC i es van emetre el 10 i el 12 de febrer de 2009.

Narcí­s Ibañez Serrador (1935, Montevideo, Uruguai) és reconegut per la seva excepcional rellevància com a creador d'un llenguatge televisiu permanent. El 1963 va iniciar a TVE una prolí­fica etapa de produccions: Estudi 3, Demà pot ser veritat, La Història de Saint Michel, Històries per no dormir, Un, dos, tres ... respongui una altra vegada. El 2002 es va estrenar al Teatro Español la seva obra L'í€guila i la Boira, per la qual va obtenir el Premi Lope de Vega.

Javier Cercas, novelista -
Javier Cercas, novelista
Foto:
Narciso Ibaí±ez Serrador, realitzador -
Narciso Ibaí±ez Serrador, realitzador
Paco Rabanne, modisto -
Paco Rabanne, modisto
José Manuel Ballester, fotògraf -
José Manuel Ballester, fotògraf
Circo Sensaciones -
Circo Sensaciones
í€ngels Margarit, dansa -
í€ngels Margarit, dansa
Foto:
Joaquim Aubert Puigarnau 'Kim', il.lustrador -
Joaquim Aubert Puigarnau 'Kim', il.lustrador
Foto:
Antonio Altarriba, guionista -
Antonio Altarriba, guionista
Foto:
Lluïsa Cunillé. autora teatral -
Lluïsa Cunillé. autora teatral
Foto:
Companyia La Zaranda -
Companyia La Zaranda


Etiquetes: premis ministeri cultura

Ho vols compartir?