Cultura dilluns, 18 de Juliol de 2011 Autor: editor

Molsa, recuperació de la memòria popular a pagès


<< Tornar     

Els veïns de la Molsosa, Solsonès, prenen la paraula en la seva memòria col·lectiva.

Projecte Molsa
Projecte Molsa

El passat dissabte 16 de juliol, coincidint amb la Festa Major de Prades de la Molsosa, s'ha presentat al públic el projecte Molsa , coordinat per l'associació L'Arada , que té per objectiu explicar i documentar la vida a pagès, durant el segle XX i fins el primer gran èxode rural, a través de les fonts orals. El resultat s'ha plasmat en un llibre, en un documental i en un bloc que el . En total, s'han fet 22 entrevistes a persones de més de 70 anys que viuen o han estat vinculades a Prades, la Molsosa, els Quadrells i Enfesta. El projecte ha comportat també la digitalització de prop de 300 fotografies antigues del territori.€¨El contingut dels relats de la gent del territori, protagonistes del projecte, es pot trobar a la publicació, al documental o a l'Arxiu d'Història Popular de la Molsosa (al local La Ferreria, a Prades de La Molsosa), que s'ha creat en el marc del desenvolupament d'aquest projecte de recuperació de la memòria col·lectiva a pagès.

El projecte Molsa


Molsa s'emmarca en el projecte de desenvolupament comunitari anomenat ACTUA i impulsat per l'Arada, una iniciativa que 'prioritza accions de foment de l'associacionisme', com explica Marina Vilaseca, d'aquesta entitat. El treball té com a objectiu la recuperació de la memòria històrica, 'però s'engendra tot en el foment de l'associacionisme i la visibilització' d'un àmbit en el qual 'fa molt anys que les tres entitats implicades treballen'. Es tracta de l'Associació Cultural de Prades, l'Associació de Veïns de la Molsosa, l'Associació Cultural Els Quadrells i la comissió de festes, Una de les accions que s'han dut a terme gira entorn de la formació, tant en tractament de contingut històric com de metodologia i filmació (per enregistrar les entrevistes). L'assessorament professional és a càrrec de diverses entitats, com el grup CERCA, Recerca en Ciències Socials d'Igualada, i el Centre d'Estudis Lacetans de Solsona.

€¨El projecte va començar a caminar a principi del 2009, quan els veïns de les tres entitats de la Molsosa implicades es van començar a reunir per dissenyar el projecte, definir les accions necessàries i buscar els recursos necessaris per fer-lo possible.

Al Vimeo hi trobareu 10 ví­deos
Projecte Molsa

Vista general de Prades - La Molsosa
Vista general de Prades
Plànol del municipi de la Molsosa - La Molsosa
Plànol del municipi de la Molsosa
Llocs citats al Projecte Molsa - La Molsosa
Llocs citats al Projecte Molsa


Etiquetes: memòria popular pagesos molsosa solsonès

Ho vols compartir?