Cultura dilluns, 10 de Octubre de 2011 Autor: editor

Arriba Catalunya über alles, un film que alerta del creixent sentiment racista a tot Europa


<< Tornar     

La polèmica pel·lí­cula del jove director segarrenc s'ha estrenat el 30 de setembre

Babou Cham, Joel Joan i í€ngels Bassas
Babou Cham, Joel Joan i í€ngels Bassas

El seu director, el segarrenc Ramon Térmens, ha explicat que, tot i tenir com a punt de partida tres notí­cies reals extretes dels mitjans de comunicació, no deixa de ser ficció. Per Térmens, la pel·lí­cula és un crit d'alarma que reflexiona sobre el creixent sentiment racista, però no només a Catalunya sinó a tot Europa o a Arizona, explica, on ja hi ha lleis molt dures contra la immigració. Pel cineasta català, un dels problemes d'aquesta intolerància és el discurs populista i demagògic que culpa els immigrants de l'atur.

La trama de 'Catalunya über alles!€ la componen tres històries que comparteixen personatges i un mateix espai: un poble de l'interior de Catalunya. L'època és l'actual. Tres històries que reflecteixen una societat en conflicte obligada a reinventar-se o a saltar pels aires.

La primera història tracta d'un ex presidiari que després de complir una condemna de 19 anys per violació, torna a casa per reintegrar-se. A través dels seus ulls observem la nova realitat del poble: el mercat setmanal ple d'immigrants i el discurs d'un polí­tic que carrega contra aquesta nova realitat. Aviat totes les mirades i prejudicis cauran sobre ell.

La segona història tracta d'un immigrant subsaharià afectat per la crisi. Necessita una feina, qualsevol, per poder mantenir a la seva famí­lia. Troba l'oportunitat en una empresa del 'cobrador del frac€, on els seus treballadors ja no vesteixen de frac, sinó que porten el vestit tí­pic català (faixa, espardenyes i barretina). La seva primera missió serà perseguir al polí­tic morós que vol expulsar als immigrants del poble.

A la tercera història ens trobem amb una famí­lia adinerada que torna al seu xalet abans de temps. Un lladre d'origen albanokosovar està robant en el seu interior. L'amo de la casa i el delinqüent comencen una baralla que acaba amb la mort de l'assaltant. L'últim tret és a boca de canó. A partir d'aquest moment, l'empresari es troba al mig d'un circ mediàtic: justicier social o assassí­.

El repartiment està encapçalat per l'actor Joel Joan (l'empresari), Jordi Dauder (el polí­tic), desaparegut recentment, Gonzalo Cunill (el nou veí­), Babou Cham (el cobrador català), Vicky Peña (la mare), Belén Fabra (la dona de l'empresari), Boris Ruiz (el mànager), í€ngels Bassas (l'exnòvia), Diana Iuliana (l' "escort" de luxe), Paula Jiménez (la col·legiala), David Arribas (jove a l'atur).

El director és Ramon Térmens. El guió a càrrec de Daniel Faraldo i Ramon Térmens. la fotografia de Oriol Bosch Vázquez. La música del grup Glissando. Al muntatge hi ha Ví­ctor H. Torner i Anna Térmens i la producció és de Segarra Films. Catalunya über alles té una durada de 1h i 51 minuts.

Térmens ha explicat que el tí­tol, que pot ser polèmic, està tret d'una cançó 'punk' titulada 'Califormia über Alles' ja que, segons explica, aquest tipus de música mostra a la perfecció l'actitud "radical" de la pel·lí­cula. També fa referència a 'Deustchland über alles!', una frase que constava a l'antic himne alemany i que reafirmava la superioritat d'Alemanya respecte la resta. Aquest fragment va ser eliminat després de la Segona Guerra Mundial.

RAMON Tí‰RMENS


Natural de Bellmunt de Segarra (Lleida). Té 36 anys. í‰s llicenciat en Filosofia per la Universitat de Barcelona. Estudia direcció cinematogràfica al Centre d'Estudis Cinematogràfics de Catalunya (C.E.C.C.). Debuta com a coguionista i codirector amb 'Joves€ (2005), premiada amb 3 Premis Ciutat de Barcelona (antics Gaudí­). Treballa a Los Angeles com a guionista per encàrrec fins aixecar el seu primer film en solitari 'Negro Buenos Aires€, estrenada mundialment a la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya de Lleida. També és guionista de 'Trash€ de Carles Torras. Al 2010 engega juntament amb el Victor H. Torner la productora i distribuïdora cinematogràfica Segarra Films.

Cartell de la pel·lí­cula Catalunya über alles -
Cartell de la pel·lí­cula Catalunya über alles
L'actor Jordi Dauder fa el paper d'un empresari -
L'actor Jordi Dauder fa el paper d'un empresari
El director Ramon Tèrmens -
El director Ramon Tèrmens


Etiquetes: cinema racisme catalunya segarra

Vídeos

Catalunya über alles

Ho vols compartir?